Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Kunskap om hjärntumörers metabolism kan förbättra behandling

Uttrycket av metaboliter varierar kraftigt mellan olika undergrupper av elakartade tumörer. Det visar forskare vid Umeå Universitet i en ny studie. Upptäckten kan användas för att utveckla och förbättra både diagnostisering och målinriktad behandling av specifika typer av tumörer.


Lovisa
Publicerad den: 2022-03-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I Sverige diagnostiseras drygt 1 300 personer med hjärntumör varje år. Ungefär hälften av hjärntumörerna är maligna. Gliom är den vanligaste typen hos vuxna individer.

Som det ser ut idag är behandlingen av dessa tumörer kirurgi, strålbehandling och cytostatika. Men prognosen är olika för olika undergrupper, och bättre behandlingar behövs.

Hoppas kunna leda till bättre behandlingar 

Nu har en grupp forskare på Umeå Universitet kunnat visa att varje undergrupp av tumörer har ett unikt mönster av metaboliter. Detta efter omfattande masspektrometriska analyser av 224 gliom. Kunskapen hoppas man kommer kunna användas för att bättre förstå hur olika tumörer växer.

Annons
Annons

– Om vi får bättre förståelse för vilka molekyler som är viktiga för olika sorters hjärntumörer så kan det förhoppningsvis leda oss att hitta nya målinriktade behandlingar, säger Beatrice Melin, professor på Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet. 

Den tvärvetenskapliga studien involverar forskare från flera fakulteter och institutioner vid Umeå universitet.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå Universitet - https://www.umu.se/nyheter/kunskap-om-hjarntumorers-metabolism-kan-forbattra-behandling_11424380/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons