
Ny fortbildning om immunterapi vid lungcancer
Nya typer av biverkningar av immunterapi kan framöver bli en utbredd sökorsak för lungcancerpatienter på landets vårdcentraler. I NetdoktorPro:s nya fortbildningskurs om immunterapi vid lungcancer får läkare och sjukvårdspersonal lära sig mer om hur man identifierar patientgruppen och hur man behandlar vidare.
Prognosen för lungcancer har länge varit dyster, men under de senaste fem till tio åren har flera olika behandlingsmöjligheter dykt upp. Den senaste alternativet är immunterapi som, till skillnad från cytostatika, upplevs som mycket mer skonsam av patienterna själva.
– Det har hänt så mycket på behandlingssidan så man behöver inte längre vara så nihilistisk när det gäller prognosen för lungcancer som man varit tidigare, säger överläkaren Anders Vikström, specialist vid lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
På vårdcentralerna runt om i landet kan man märka av en skillnad i vilka typer av biverkningar som lungcancepatienter söker vård för.
– Det är en ny typ av biverkan som man inte är van vid när man tänker cancer. Ofta tänker man att man får sämre immunförsvar, men här har vi istället överaktiverat det. De här patienterna drabbas inte av vanliga infektioner som våra cancerpatienter gjorde när de fick cellgifter. Istället handlar det om inflammation i olika vävnader, till exempel i sköldkörteln, lungorna, eller tarmen, säger Anders Vikström.
I NetdoktorPro:s fortbildning om immunterapi får läkare och annan sjukvårdspersonal lära sig mer om biverkningar vid immunterapi. Deltagarna får följa ett patientfall i fem delar och kursen tar cirka tio minuter att genomföra. Fortbildningen är utformad tillsammans med Anders Vikström tillsammans med medicinska redaktionen på NetdoktorPro.
Gå direkt till fortbildningen och testa dina kunskaper här.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
Där pågår flest vs färst kliniska studier
Det finns stora skillnader mellan de europeiska länderna när det gäller tillgång till cancerläkemedel. Detta gäller både nya läkemedel under utveckling, där det finns olika tillgång till att delta i kliniska studier, och redan godkända läkemedel.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu