Ny fortbildning om immunterapi vid lungcancer
Nya typer av biverkningar av immunterapi kan framöver bli en utbredd sökorsak för lungcancerpatienter på landets vårdcentraler. I NetdoktorPro:s nya fortbildningskurs om immunterapi vid lungcancer får läkare och sjukvårdspersonal lära sig mer om hur man identifierar patientgruppen och hur man behandlar vidare.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Prognosen för lungcancer har länge varit dyster, men under de senaste fem till tio åren har flera olika behandlingsmöjligheter dykt upp. Den senaste alternativet är immunterapi som, till skillnad från cytostatika, upplevs som mycket mer skonsam av patienterna själva.
– Det har hänt så mycket på behandlingssidan så man behöver inte längre vara så nihilistisk när det gäller prognosen för lungcancer som man varit tidigare, säger överläkaren Anders Vikström, specialist vid lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
På vårdcentralerna runt om i landet kan man märka av en skillnad i vilka typer av biverkningar som lungcancepatienter söker vård för.
– Det är en ny typ av biverkan som man inte är van vid när man tänker cancer. Ofta tänker man att man får sämre immunförsvar, men här har vi istället överaktiverat det. De här patienterna drabbas inte av vanliga infektioner som våra cancerpatienter gjorde när de fick cellgifter. Istället handlar det om inflammation i olika vävnader, till exempel i sköldkörteln, lungorna, eller tarmen, säger Anders Vikström.
I NetdoktorPro:s fortbildning om immunterapi får läkare och annan sjukvårdspersonal lära sig mer om biverkningar vid immunterapi. Deltagarna får följa ett patientfall i fem delar och kursen tar cirka tio minuter att genomföra. Fortbildningen är utformad tillsammans med Anders Vikström tillsammans med medicinska redaktionen på NetdoktorPro.
Gå direkt till fortbildningen och testa dina kunskaper här.
Öka din kunskap om metastaserad njurcancer
Fortbildning om metastaserad njurcancer med fem patientfall och kontrollfrågor. Välkommen att testa dina kunskaper och dela med dig av dina erfarenheter!
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Strålning inte självklart efter bröstkirurgi
ASCO 2022: Under den stora kongressen American Society of Clinical Oncology som i år hölls i Chicago, presenterades bland annat en kanadensisk studie som nu öppnar för att fler kvinnor med tidig bröstcancer ska slippa strålbehandling efter kirurgi. Det rapporterar Dagen...
-
Lovande behandling kan bli standard framför cellgifter vid bröstcancer
ASCO 2022: Läkemedlet trastuzumab deruxtekan har länge setts som en lovande alternativ terapi till standardbehandling vid återfall hos patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer. Under årets American Society of Clinical Oncology presenterades ytterligare glädjande resultat gällande läkemedlet.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
Kolorektalcancer är en vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.