Ny fortbildning om immunterapi vid lungcancer
Nya typer av biverkningar av immunterapi kan framöver bli en utbredd sökorsak för lungcancerpatienter på landets vårdcentraler. I NetdoktorPro:s nya fortbildningskurs om immunterapi vid lungcancer får läkare och sjukvårdspersonal lära sig mer om hur man identifierar patientgruppen och hur man behandlar vidare.

Prognosen för lungcancer har länge varit dyster, men under de senaste fem till tio åren har flera olika behandlingsmöjligheter dykt upp. Den senaste alternativet är immunterapi som, till skillnad från cytostatika, upplevs som mycket mer skonsam av patienterna själva.
– Det har hänt så mycket på behandlingssidan så man behöver inte längre vara så nihilistisk när det gäller prognosen för lungcancer som man varit tidigare, säger överläkaren Anders Vikström, specialist vid lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
På vårdcentralerna runt om i landet kan man märka av en skillnad i vilka typer av biverkningar som lungcancepatienter söker vård för.
– Det är en ny typ av biverkan som man inte är van vid när man tänker cancer. Ofta tänker man att man får sämre immunförsvar, men här har vi istället överaktiverat det. De här patienterna drabbas inte av vanliga infektioner som våra cancerpatienter gjorde när de fick cellgifter. Istället handlar det om inflammation i olika vävnader, till exempel i sköldkörteln, lungorna, eller tarmen, säger Anders Vikström.
I NetdoktorPro:s fortbildning om immunterapi får läkare och annan sjukvårdspersonal lära sig mer om biverkningar vid immunterapi. Deltagarna får följa ett patientfall i fem delar och kursen tar cirka tio minuter att genomföra. Fortbildningen är utformad tillsammans med Anders Vikström tillsammans med medicinska redaktionen på NetdoktorPro.
Gå direkt till fortbildningen och testa dina kunskaper här.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
ESMO 2023: Nya studier om livmoderhalscancer kan påverka rekommendationerna
Två studier kan potentiellt påverka rekommendationerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
WCLC: ”Tsunami med studier som visar lovande resultat med ADCs”
I september 2023 ägde World Conference on Lung Cancer (WCLC) rum i Singapore och bjöd på en fascinerande inblick i den senaste utvecklingen inom lungcancerforskningen. Få en översikt över de spännande nyheterna som delades under konferensen, presenterade av Georgios Tsa...
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...