Ojämlika förutsättningar att upptäcka bröstcancer
I socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreening, som för första gången gjorts i Sverige konstaterar man nu stora skillnader mellan regionerna. Både i hur många som erbjuds screening och tiden mellan undersökningarna.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Bröstcancer är som det ser ut idag den vanligaste cancerformen bland kvinnor. För att upptäcka sjukdomen i tid har screening med mammografiundersökningar erbjudits sedan flera decennier tillbaka.
Samtidigt är skillnaderna stora mellan regionerna kring hur screeningen handläggs. På vissa ställen i landet erbjuds färre kvinnor screening och det är också olika långt mellan undersökningarna. Det fastställer Socialstyrelsen som för första gången utvärderat bröstcancerscreeningen i Sverige.
– Ja, trots att möjligheten funnits länge ser det ändå olika ut vad gäller deltagandet mellan de olika regionerna, säger Christina Broman, projektledare på Socialstyrelsen.
Deltagandet behöver öka
I sin utvärdering framhåller Socialstyrelsen att deltagandet i screeningprogrammet behöver öka. Detta gäller flera regioner. Även kvinnor med lägre utbildningsnivå är en grupp där fler måste uppmuntras till att delta.
Vidare konstaterar man också i rapporten att tidsintervallet mellan varje screeningtillfälle blivit längre, till stor del beroende på covid-19-pandemin och personalbrist.
– Det är viktigt att regionerna arbetar för att intervallet mellan mammografiundersökningarna inte överstiger det rekommenderade intervallet 18–24 månader, eftersom en förlängning kan resultera i fler cancerfall, säger Christina Broman.
Stor brist på personal
Ytterligare ett stort problem som framkommer i utvärderingen är bristen på personal som är ett faktum på flera mammografimottagningar, vilket i sin tur gör att färre får möjlighet att komma på en undersökning.
– De flesta mammografienheterna har personalbrist både när det gäller bröstradiologer och röntgensjuksköterskor. På hälften av alla kirurgiska bröstmottagningar saknas det bröstkirurger och det är brist på patologer och biomedicinska analytiker, säger Tobias Edbom, projektledare på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen poängterar också vikten av att fler regioner rapportera till nationellt kvalitetsregister och att personal får möjlighet att vidareutbilda sig, vilket inte är en självklarhet idag.
Kurs: Immunterapi vid lungcancer
Ta del av en unik fortbildning om immunterapi vid lungcancer och få kunskap om nya behandlingsalternativ.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.