28 procent av cancerfallen i Sverige kan kopplas till levnadsvanor
Att vissa levnadsvanor kan öka risken för cancer är sedan tidigare känt, men nu visar en ny rapport från IHE och Cancerfonden att 28 procent av alla cancerfall i Sverige kan kopplas till levnadsvanor.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
I rapporten har man inkluderat sju påverkbara riskfaktroer för cancer, alltså sådana levnadsvanor som man skulle kunna påverka för att minska risken för utveckling av cancer.
-
Rökning
-
Fysisk inaktivitet (att man rör sig för lite, mindre än 30 minuter per dag)
-
Kostvanor (att man äter mycket rött kött och processat kött och lite frukt och grönt, kostfibrer och kalcium)
-
Övervikt och fetma
-
Alkoholkonsumtion
-
Infektioner (heliobacter pylori, hepatit B, hepatit C, HIV och HPV)
-
Solvanor
Enligt rapporten kan 28 procent av cancerfallen 2018 kopplas till någon av ovanstående riskfaktorer, vilket motsvarar 15 543 personer av de 55 783 personer som fick cancer under det året (hudcancer som inte var malignt melanom var dock inte inräknat).
Rökning är den levnadsvana som har den störst påverkan på utvecklingen av cancer, och står för elva procent av cancer som skulle ha varit möjlig att förebygga. Sju procent står svenskarnas solvanor för. Resterande riskfaktorer står för cirka två procent vardera, förutom fysisk inaktivitet som står för endast en procent.
Man menar dock att infektioner inte alltid är påverkbara, men att man idag ofta kan vaccinera sig mot vissa av dem. Bland annat finns vacciner mot hepatit B och HPV. Det finns också behandling som nästintill botar hepatit C och även behandling av Helicobacter pylori. För att skydda sig mot sexuellt överförbara infektioner såsom HPV, hepatit B och HPV kan man använda kondom.
Rapporten är gjord av Institutet för Hälsa- och Sjukvårdsekonomi (IHE) på uppdrag av Cancerfonden.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- IHE - https://ihe.se/wp-content/uploads/2020/11/IHE-rapport-2020_9_.pdf
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.