Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

7 av 10 cancerpatienter vittnar om bristande psykosocialt stöd

En ny patientundersökning från Blodcancerförbundet visar att 7 av 10 cancersjuka inte får det stöd de har rätt till efter aktiv cancerbehandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tack vare nya behandlingsstrategier är det idag möjligt att leva ett relativt långt och värdigt liv. Men vården har haft problem med att följa med i utvecklingen av blodcancer som en kronisk sjukdom och stödet efter den aktiva cancerbehandlingen fungerar generellt dåligt. Hela 73 procent av medlemmarna i Blodcancerförbundet menar att de inte har blivit erbjudna psykosocialt stöd efter själva cancerbehandlingen. Detta synliggjordes i en ny medlemsenkät.

Se även: Öka livskvalitén vid myelofibros

– Resultatet avspeglar tyvärr vad vi får höra bland våra medlemmar. Att få ett psykosocialt stöd kan innebära rehabilitering och tillgång till en kontaktsjuksköterska och är en rättighet man har enligt lag. Det handlar om att främja personers psykiska och sociala förmåga att klara av vardagen igen, komma tillbaka i arbete och att försöka skapa en så meningsfull och normal tillvaro som möjligt, säger Christian Pedersen, kansli- och utvecklingschef på Blodcancerförbundet.

Annons
Annons

Läs även: Medicinska översikter om essentiell trombocytemi (ET) och polycytemia vera (PV)

 

Annons
Annons

    Källor

  • Blodcancerförbundet - http://www.blodcancerforbundet.se/20170613_ny_medlemsenkat_visar_pa_bristande_psykosocialt_stod

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons