7 av 10 cancerpatienter vittnar om bristande psykosocialt stöd
En ny patientundersökning från Blodcancerförbundet visar att 7 av 10 cancersjuka inte får det stöd de har rätt till efter aktiv cancerbehandling.
Tack vare nya behandlingsstrategier är det idag möjligt att leva ett relativt långt och värdigt liv. Men vården har haft problem med att följa med i utvecklingen av blodcancer som en kronisk sjukdom och stödet efter den aktiva cancerbehandlingen fungerar generellt dåligt. Hela 73 procent av medlemmarna i Blodcancerförbundet menar att de inte har blivit erbjudna psykosocialt stöd efter själva cancerbehandlingen. Detta synliggjordes i en ny medlemsenkät.
Se även: Öka livskvalitén vid myelofibros
– Resultatet avspeglar tyvärr vad vi får höra bland våra medlemmar. Att få ett psykosocialt stöd kan innebära rehabilitering och tillgång till en kontaktsjuksköterska och är en rättighet man har enligt lag. Det handlar om att främja personers psykiska och sociala förmåga att klara av vardagen igen, komma tillbaka i arbete och att försöka skapa en så meningsfull och normal tillvaro som möjligt, säger Christian Pedersen, kansli- och utvecklingschef på Blodcancerförbundet.
Läs även: Medicinska översikter om essentiell trombocytemi (ET) och polycytemia vera (PV)
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Blodcancerförbundet - http://www.blodcancerforbundet.se/20170613_ny_medlemsenkat_visar_pa_bristande_psykosocialt_stod
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.