Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

7 av 10 svenska skolbarn är fysiskt inaktiva

För att lyckas minska effekterna av vår tids allvarligaste folksjukdom är mer fysisk aktivitet i skolorna en förutsättning. Det skriver Cancerfonden, som i veckan släppte sin årliga rapport.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Inför Världshälsodagen som infaller i dag, fredagen den 7 april, står ökad fysisk aktivitet i skolan åter på agendan. Det handlar om skolans ansvar för att vända den negativa trenden kring ungas hälsa och utveckling - inte bara kring cancer utan även hjärt- och kärlsjukdom, fetma och typ 2-diabetes. En ny rapport som Nordiska ministerrådet beställt visar nämligen att närmare 70 procent av svenska skolbarn är fysiskt inaktiva. Faktum är att Sverige är sämst i Norden vad gäller antal schemalagda idrottstimmar i skolan.

Läs cancerrapporten här

Det är sedan tidigare känt att minst en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom mer hälsosamma levnadsvanor, där fysisk aktivitet är en viktig faktor. I årets Cancerfondsrapport som släpptes i onsdags lyfts just skolmiljön som en del av preventionsarbetet – en skolmiljö som är uppbyggd för att stimulera till rörelse anpassat utifrån elevernas ålder och förutsättningar. Något som ligger till grund för goda vanor i vuxen ålder.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/nyheter/mer-rorelse-i-skolan-minskar-cancerrisken

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons