7 av 10 svenska skolbarn är fysiskt inaktiva
För att lyckas minska effekterna av vår tids allvarligaste folksjukdom är mer fysisk aktivitet i skolorna en förutsättning. Det skriver Cancerfonden, som i veckan släppte sin årliga rapport.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Inför Världshälsodagen som infaller i dag, fredagen den 7 april, står ökad fysisk aktivitet i skolan åter på agendan. Det handlar om skolans ansvar för att vända den negativa trenden kring ungas hälsa och utveckling - inte bara kring cancer utan även hjärt- och kärlsjukdom, fetma och typ 2-diabetes. En ny rapport som Nordiska ministerrådet beställt visar nämligen att närmare 70 procent av svenska skolbarn är fysiskt inaktiva. Faktum är att Sverige är sämst i Norden vad gäller antal schemalagda idrottstimmar i skolan.
Det är sedan tidigare känt att minst en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom mer hälsosamma levnadsvanor, där fysisk aktivitet är en viktig faktor. I årets Cancerfondsrapport som släpptes i onsdags lyfts just skolmiljön som en del av preventionsarbetet – en skolmiljö som är uppbyggd för att stimulera till rörelse anpassat utifrån elevernas ålder och förutsättningar. Något som ligger till grund för goda vanor i vuxen ålder.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/nyheter/mer-rorelse-i-skolan-minskar-cancerrisken
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.