Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Bättre cancerdiagnostik genom att studera omgivande vävnad

Studier vid Göteborgs universitet visar att delar av den tumörvävnad som normalt kasseras vid cancerkirurgi bär på outnyttjad kunskap om sjukdomen. Upptäckten gör det möjligt att ställa säkrare diagnos och prognos samt testa nya cancerbehandlingar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-03-09

Annons

Efter att en cancerpatient har genomgått kirurgi undersöks de tumörceller i den bortopererade vävnaden, för att sedan kunna gå vidare med diagnostik och prognos. Beroende på cancerform görs mer eller mindre omfattande molekylära analyser av tumörcellerna. Det är så det traditionellt ser ut. Något man tidigare inte känt till är att omgivande vävnad, som har kasseras, bär på viktig kunskap om sjukdomen. Det avslöjar forskning vid Göteborgs universitet.

– I vanliga fall undersöker man tumörceller och gör sig av med resten, här gör vi tvärtom. Det vi tittar på är cellernas omgivning, deras omgivningsskelett, och vi såg tidigt att det fanns stora skillnader mellan tumörer från olika patienter, som bara kunde upptäckas vid analys av dessa omgivningar, säger Anders Ståhlberg, docent i molekylär medicin och en av de huvudansvariga för studien och plattformen, i ett pressmeddelande.

Tekniken gör det möjligt att till exempel se hur aggressiv en tumör är och förutsäga risken för återfall.

Annons
Annons

Testa nya cancerläkemedel

Forskarna menar även att upptäckten kan användas för att testa läkemedel. En läkemedelskandidat skulle då kunna testas i flera olika individers bortopererade vävnad och på så sätt ge indikation om hur den kan fungera hos olika cancerpatienter, innan behandlingen ges till människor.

Det innebär att den nya tekniken skulle leda till att användningen av försöksdjur kommer att kunna minskas.

Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//ny-plattform-for-cancerdiagnostik-och-test-av-lakemedel.cid1676892
  • Science direkt - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0142961219308233?via%3Dihub

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons