Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Björnbär kan hindra utvecklandet av tjocktarmscancer

Björnbär innehåller mycket antioxidanter, är antiinflammatoriskt, underhåller nerver, och nu senast har det visat sig att det svarta bäret kan förhindra tjocktarmscancer, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter
Annons

Björnbär innehåller mycket antioxidanter, är antiinflammatoriskt, underhåller nerver, och nu senast har det visat sig att det svarta bäret kan förhindra tjocktarmscancer, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Forskare har genomfört tester på två olika så kallade knockout stammar av mus, där den ena arten saknar skygg för att utveckla tumörer i tarmen, medan den andra stammen får colit, det vill säga inflammation i tjocktarmen som kan bidra till uppkomsten av cancer där.

Under 12 veckors tid matades dessa möss med kost som motsvarar västerländsk diet. Ungefär hälften i vare grupp fick även tio procent tillskott av frystorkade björnbär. Studieresultaten visar att i stammen med tumörbenägenhet så minskade antalet tumörer med 60 procent och man fann att björnbären tryckte ner det tumörbildande protein som mössen saknade skydd för. Även i den andra gruppen minskade tumörerna med 50 procent, vilket kan ha berott på att björnbären minskade de kroniska inflammationerna som kan ligga bakom tumörerna, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter på nätet.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyhter - http://svt.se/2.108068/1.2222899/valsmakande_medicin?lid=puff_2222949&lpos=rubrik

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.