Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Cancer har gått om hjärt-kärlsjukdom som ledande dödsorsak

Cancer har gått om hjärt-kärlsjukdom och är nu den ledande dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer. Men i låg-och medelinkomstländer är död i hjärt-kärlsjukdom fortfarande vanligaste.


Publicerad den: 2019-09-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sjukhus
Annons

Den internationella studien som kommit fram till resultaten omfattade 21 länder och över 162 000 personer i åldrarna 35-70 år gamla. Med en uppföljning på i snitt 9,5 år.

  • Höginkomstländerna i studien var Förenade Arabemiraten, Kanada, Saudiarabien och Sverige.
  • Medelinkomstländerna var Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, Iran, Kina, Malaysia, Palestina, Polen, Sydafrika och Turkiet.
  • Låginkomstländerna var Bangladesh, Indien, Pakistan, Tanzania och Zimbabwe.

Bland medelålders personer står hjärt-kärlsjukdom, såsom hjärtinfarkt och stroke, för fyra av tio dödsfall i världen. Det gör hjärt-kärlsjukdomarna till den vanligaste dödsorsaken i denna åldersgrupp, visar resultaten från studien.

I höginkomstländer ser man däremot att dödsfallen i hjärt-kärlsjukdomar minskat. Cancer är nu istället den ledande dödsorsaken.

– Skillnaderna förklaras med att höginkomstländer utvecklat framgångsrika strategier för att förebygga och behandla hjärt-kärlsjukdom, något som skyndsamt behöver göras också i låg- och medelinkomstländer, menar Salim Yusuf, professor vid McMaster University, Kanada, som leder studien internationellt.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//cancer-ledande-dodsorsak-i-hoginkomstlander.cid1641801

Annons
Annons
Annons

Annons