Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Cancer kan förvärras av kronisk stress

Flera studier visar att kronisk stress påverkar tillståndet vid cancersjukdom negativt. "Hjärnans stress-signaler kan till och med öppna upp nya vägar genom lymfkärlen så att cancern lättare kan spridas och bilda dottertumörer", säger Erica Sloan vid Monash University, till Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-05

Annons

Ny forskning vid Monash Universit i Australien visar att kronisk stress gör det svårare för kroppen att hantera attacker av till exempel cancerceller.

– Hjärnans stress-signaler kan till och med öppna upp nya vägar genom lymfkärlen så att cancern lättare kan spridas och bilda dottertumörer, säger Erica Sloan, professor vid universitetet, som nu forskar på sätt att minska riskerna för spridning av tumörer.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Minska stressen hos cancerpatienter

Det handlar om att minska kroppens reaktion på hos cancersjuka, menar Erica Sloan och förklarar att kvinnor som tagit blodtryckssänkande medicin och sedan drabbats av bröstcancer fått signifikant färre dottertumörer än andra.

Annons
Annons

– Det var en upptäckt som gladde oss, eftersom det betyder att vi kan hitta motmedel mot stress-signalerna. Vi behöver behandla hela människan, inte bara tumören.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6854985

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.