Nyhet | Onkologi

Cancer kan förvärras av kronisk stress

Flera studier visar att kronisk stress påverkar tillståndet vid cancersjukdom negativt. "Hjärnans stress-signaler kan till och med öppna upp nya vägar genom lymfkärlen så att cancern lättare kan spridas och bilda dottertumörer", säger Erica Sloan vid Monash University, till Sveriges Radio.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Ny forskning vid Monash Universit i Australien visar att kronisk stress gör det svårare för kroppen att hantera attacker av till exempel cancerceller.

– Hjärnans stress-signaler kan till och med öppna upp nya vägar genom lymfkärlen så att cancern lättare kan spridas och bilda dottertumörer, säger Erica Sloan, professor vid universitetet, som nu forskar på sätt att minska riskerna för spridning av tumörer.

Minska stressen hos cancerpatienter

Det handlar om att minska kroppens reaktion på hos cancersjuka, menar Erica Sloan och förklarar att kvinnor som tagit blodtryckssänkande medicin och sedan drabbats av bröstcancer fått signifikant färre dottertumörer än andra.

Annons
Annons

– Det var en upptäckt som gladde oss, eftersom det betyder att vi kan hitta motmedel mot stress-signalerna. Vi behöver behandla hela människan, inte bara tumören.

 

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6854985

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons