Covid-19 och cancer – det här bör du veta
Vissa cancerpatienter löper större risk än andra att bli allvarligt sjuka om de drabbas av covid-19-infektion. Det gäller främst patienter vars sjukdom eller behandling påverkar lungorna eller immunsystemet.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Risken för att en person med cancer ska smittas av covid-19 är troligtvis inte större än för normalbefolkningen.
– Det är snarare färre andel cancerpatienter som smittas eftersom de i större utsträckning är isolerade under sin behandling, säger Hans Hagberg, onkolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i en artikel från Regionala cancercentrum i samverkan.
Samtidigt är personer med underliggande sjukdomar som cancer överrepresenterade bland de svåra corona-fallen. Det är speciellt vissa cancerdiagnoser och typer av behandlingar som innebär risker. Dit hör patienter där...
- cancer växer i lungorna.
- lungorna påverkas av onkologisk behandling.
- immunsystemet påverkas av cancer.
- immunsystemet påverkas av onkologisk behandling.
- allmäntillståndet är försämrat på grund av sjukdom eller behandling.
Många kliniker har vidtagit följande åtgärder:
- Telefonkontakt istället för uppföljande fysiska besök.
- Vissa behandlingar förenklas (till exempel tabletter istället för infusioner).
- G-CSF ges mer frikostigt för att undvika brist på vita blodkroppar.
- Vissa palliativa behandlingar skjuts upp.
- Screening minskas, till exempel mammografi.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Regionala cancercentrum i samverkan - https://www.cancercentrum.se/samverkan/covid-19/fragor-och-svar-om-corona-och-cancer/
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.