Då minskade depression vid obotlig cancer
Efter tre månaders terapi hade hälften av patienterna med obotlig cancer mindre depressiva symtom, jämfört med en tredjedel i kontrollgruppen, enligt en studie som presenterades under American Society of Clinical Oncology.
– Jag tycker att det är lovande. Det som är speciellt bra är att man har fokuserat på att man ska leva bättre under den här sista tiden och att det inte enbart är en förberedelse för döden, säger Yvonne Brandberg, psykolog och professor vid Karolinska institutet.
Metoden CALM, Managing Cancer and Living Meaningfully, innebär att patient och anhöriga under ett halvår får träffa sjukvårdspersonal tre till sex gånger. De huvudområden som terapin fokuserar på är bland annat symtomkontroll, förändringar i relationer till närstående och känslan av mening. Det skriver Dagens Medicin, som var på plats under American Society of Clinical Oncology.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Verklighet även i svensk vård?
Den kanadensiska studien inkluderade drygt 300 patienter som lottades till CALM-metoden i kombination med standardbehandling. De patienter som ingick i kontrollgrupp fick endast standardbehandling – det vill säga rutinmässig onkologivård och uppföljning samt screening för så kallad distress (obehagliga känslomässiga upplevelser).
De goda resultaten gör Yvonne Brandberg hoppfull om att CALM-metoden kan anammas i svensk vård.
– Generellt när det gäller den här typen av psykosociala interventioner för cancerpatienter så finns det inte jättemånga som har stor effekt i det skedet så jag tycker man bör gå vidare med detta.
Samtidigt understryker hon att det krävs en hälsoekonomisk utvärdering över vad CALM-terapin kostar i jämförelse med standardbehandling och att det även behöver klarläggas när terapin ska sättas in för att patienten ska få god effekt av behandlingen.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/03/psykosocial-metod-tycks-minska-depression-vid-obotlig-cancer/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.