Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Då minskade depression vid obotlig cancer

Efter tre månaders terapi hade hälften av patienterna med obotlig cancer mindre depressiva symtom, jämfört med en tredjedel i kontrollgruppen, enligt en studie som presenterades under American Society of Clinical Oncology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Jag tycker att det är lovande. Det som är speciellt bra är att man har fokuserat på att man ska leva bättre under den här sista tiden och att det inte enbart är en förberedelse för döden, säger Yvonne Brandberg, psykolog och professor vid Karolinska institutet.

Metoden CALMManaging Cancer and Living Meaningfully, innebär att patient och anhöriga under ett halvår får träffa sjukvårdspersonal tre till sex gånger. De huvudområden som terapin fokuserar på är bland annat symtomkontroll, förändringar i relationer till närstående och känslan av mening. Det skriver Dagens Medicin, som var på plats under American Society of Clinical Oncology.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Verklighet även i svensk vård?

Den kanadensiska studien inkluderade drygt 300 patienter som lottades till CALM-metoden i kombination med standardbehandling. De patienter som ingick i kontrollgrupp fick endast standardbehandling – det vill säga rutinmässig onkologivård och uppföljning samt screening för så kallad distress (obehagliga känslomässiga upplevelser).

Annons
Annons

De goda resultaten gör Yvonne Brandberg hoppfull om att CALM-metoden kan anammas i svensk vård.

– Generellt när det gäller den här typen av psykosociala interventioner för cancerpatienter så finns det inte jättemånga som har stor effekt i det skedet så jag tycker man bör gå vidare med detta.

 

Samtidigt understryker hon att det krävs en hälsoekonomisk utvärdering över vad CALM-terapin kostar i jämförelse med standardbehandling och att det även behöver klarläggas när terapin ska sättas in för att patienten ska få god effekt av behandlingen. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/03/psykosocial-metod-tycks-minska-depression-vid-obotlig-cancer/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons