Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Diabetesmedicin mot cancer

Medicinen Metformin som har använts mot diabetes i över 50 år visar sig nu även halvera risken att drabbas av vissa cancerformer. \"Det var helt oväntat att antalet cancerfall var så mycket lägre hos diabetiker som tog metformin än hos dem som inte gjorde det\".
Annons

Medicinen Metformin som har använts mot diabetes i över 50 år visar sig nu även halvera risken att drabbas av vissa cancerformer, rapporterar Sveriges Radio.

– Det var helt oväntat att antalet cancerfall var så mycket lägre hos diabetiker som tog metformin än hos dem som inte gjorde det, säger Michael Pollak från McGilluniversitetet i Montreal i Kanada, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Forskarna kan ännu inte svara på om det förebygger nya tumörer eller om det hejdar tillväxten av cancertumörer som redan finns. Frågan är också vad det här kan betyda för cancerbehandlingar i framtiden.

– Det kan bli möjligt att använda medlet för människor som har en hög risk att drabbas av cancer, säger Michael Pollak, eller så att de som redan har cancer kan få en bättre prognos, men det är än så länge hypoteser. Nu behövs mer forskning, säger Michael Pollak, till Sveriges Radio.

Metformin har funnits så länge att patentet har gått ut. Därmed vill inte läkemedelsbolagen finansiera vidare forskning, i dag betalas forskningen av enskilda universitet eller av statliga medel. Enligt Michael Pollak är det oerhört viktigt att forskningen fortsätter.

Annons
Annons

– Det vore lika oansvarigt att sluta forska, som att redan i dag uppmana människor med cancer att börja äta medlet, säger Michael Pollak.

    Källor

  • Sveriges Radio, Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4033781

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons