Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Dina cancerpatienter kan få egen universitetskurs

Nu har cancerpatienter möjlighet att söka en egen universitetskurs vid Lunds universitet. Syftet är bland annat att patienterna, med hjälp av varandras erfarenheter, ska lära sig att leva med sin sjukdom så gott det går.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det har kommit fram i forskningen att såväl patienter som närstående har problem. Du får mycket information i sjukvården men det är svårt att omvandla det till kunskap. Jag tror också att vi har problem i sjukvården med att den är så otroligt uppdelad. Det här är ett litet försök att sammanföra patienter, närstående och sjukvårdspersonal och diskutera komplexa frågor, säger kursansvariga Ulrika Sandén till SVT.

Kursen är på distans och bedrivs från Lunds universitet, som menar att kursen är världsunik. Fokus kommer att ligga på fallbeskrivningar som är baserade på deltagarnas egna erfarenheter. Går det till exempel att fördriva väntan mellan provsvar och undersökningar på något värdefullt sätt, hur navigerar man mellan olika instanser och hur påverkas relationer av sjukdomen?

Annons
Annons

– Jag hoppas att det kommer att få ringar på vattnet, för vi har väldigt många sökanden och har inte kunnat ta in så många, så jag hoppas att andra universitet tar efter, säger Ulrika Sandén.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/cancerpatienter-far-universitetskurs

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons