Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Forskare: Hormonmediciner lika effektiva som cellgiftsbehandling 

Det är inte alltid nödvändigt med cellgiftsbehandling vid bröstcancer, det menar forskare bakom en ny studie. Upp till 70 procent skulle kunna bli hjälpta av hormonmediciner istället.  


Publicerad den: 2018-06-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Forskare: Hormonmediciner lika effektiva som cellgiftsbehandling 
Annons

Många kvinnor skulle kunna bli friska utan att genomgå behandling med cellgifter, det visar en studie som publicerats i The New England Journal of Medicin, som Sveriges Radio tagit del av.  Studien slår fast att man genom prover från cancertumörer kan se om cellgiftsbehandling är nödvändig eller om det räcker att använda sig av hormonmediciner, som har mindre biverkningar.  

Studien utgick från tester från cirka tiotusen kvinnor i åldrarna 18–75 år. Kvinnorna hade tumörer vid ett tidigt stadium, som inte hunnit sprida sig till lymfkörtlarna. Tumörerna var max fem centimeter stora och kvinnorna klassades som mellanriskpatienter. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Lika effektiva – men testerna är dyra

Efter nio år var 94 procent av de kvinnor som fått cellgiftsbehandling fortfarande vid liv – samma resultat gav hormonmedicinerna. Båda behandlingarna var alltså lika effektiva.  

Annons
Annons

Överläkaren Maria Ekholm, som Sveriges Radio intervjuat, menar att flera studier har visat på liknande resultat. Däremot är den nya metoden mycket dyr och därför kommer den kanske inte användas i Sverige. Men resultaten från studien är viktiga, menar hon.  

– Det är oerhört viktigt eftersom vi nuförtiden alltmer syftar till att individualisera diagnostiken och behandlingen baserat på tumörens egenskaper. Det här är viktiga resultat men det kanske inte är just detta testet vi ska införa nästa vecka, säger Maria Ekholm till radion.  

Med hjälp av den nya metoden kan upp till 70 procent av kvinnor med bröstcancer slippa behandling med cellgifter, enligt forskarna. Dock gäller resultatet framför allt kvinnor efter klimakteriet. För de kvinnor som är under 50 år är resultatet mindre säkert.  

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6969108

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons