Forskare: Hormonmediciner lika effektiva som cellgiftsbehandling
Det är inte alltid nödvändigt med cellgiftsbehandling vid bröstcancer, det menar forskare bakom en ny studie. Upp till 70 procent skulle kunna bli hjälpta av hormonmediciner istället.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Många kvinnor skulle kunna bli friska utan att genomgå behandling med cellgifter, det visar en studie som publicerats i The New England Journal of Medicin, som Sveriges Radio tagit del av. Studien slår fast att man genom prover från cancertumörer kan se om cellgiftsbehandling är nödvändig eller om det räcker att använda sig av hormonmediciner, som har mindre biverkningar.
Studien utgick från tester från cirka tiotusen kvinnor i åldrarna 18–75 år. Kvinnorna hade tumörer vid ett tidigt stadium, som inte hunnit sprida sig till lymfkörtlarna. Tumörerna var max fem centimeter stora och kvinnorna klassades som mellanriskpatienter.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Lika effektiva – men testerna är dyra
Efter nio år var 94 procent av de kvinnor som fått cellgiftsbehandling fortfarande vid liv – samma resultat gav hormonmedicinerna. Båda behandlingarna var alltså lika effektiva.
Överläkaren Maria Ekholm, som Sveriges Radio intervjuat, menar att flera studier har visat på liknande resultat. Däremot är den nya metoden mycket dyr och därför kommer den kanske inte användas i Sverige. Men resultaten från studien är viktiga, menar hon.
– Det är oerhört viktigt eftersom vi nuförtiden alltmer syftar till att individualisera diagnostiken och behandlingen baserat på tumörens egenskaper. Det här är viktiga resultat men det kanske inte är just detta testet vi ska införa nästa vecka, säger Maria Ekholm till radion.
Med hjälp av den nya metoden kan upp till 70 procent av kvinnor med bröstcancer slippa behandling med cellgifter, enligt forskarna. Dock gäller resultatet framför allt kvinnor efter klimakteriet. För de kvinnor som är under 50 år är resultatet mindre säkert.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6969108
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.