Forskningen om prostatacancer ökar i Sverige
Ansökningarna för svenska forsknings- och utvecklingsprojekt om prostatacancer har aldrig varit så många och hållit så hög kvalitet som i år, enligt prostatacancerförbundet. I en intervju berättar professor Jan-Erik Damber om vad som står i fokus inom prostatacancerforskningen i Sverige just nu.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
I samband med Mustaschkampen 2020 lyfter prostatacancerförbundet forskningsområdet och vad det innebär för patienterna. I år har förbundet delat ut tio miljoner kronor till svenska forsknings- och utvecklingsprojekt inom prostatacancerområdet, vilket är två miljoner mer än vid samma tidpunkt i fjol.
– Inriktningen för de projekt som fått anslag är att hitta nya metoder för bättre diagnos och behandling, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Sahlgrenska akademin och ledamot av förbundets forskningsråd.
I ett pressmeddelande svarar han på vilka de tre viktigaste anledningarna är till att forska om prostatacancer.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
1. Förbättrad diagnostik
Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen bland män i Sverige och tar även flest liv. Tidig diagnos är avgörande för sjukdomens prognos. Genom att ta fram bättre bildteknik och nya markörer kan cancern upptäcks i ett tidigt stadium.
2. Bättre behandlingsmetoder vid spridd prostatacancer
Varje år avlider omkring 2 300 män av prostatacancer. Under de senaste åren har stora framsteg gjorts för att bromsa spridd cancersjukdom och minska svåra biverkningar. Forskningen antyder att det på lång sikt finns möjlighet att genom immunbehandling kunna bota sjukdomen.
3. Uppföljning och rehabilitering
Idag lever över 120 000 män med prostatacancer och antalet ökar. Detta beror till stor del beror på att sjukdomen ofta kan behandlas och hållas under kontroll under många år. Kirurgi och strålning är de vanligaste metoderna men båda innebär ofta sänkt livskvalitet. Förutom den psykiska påfrestning som en cancersjukdom alltid innebär får många patienter biverkningar i form av läckage och nedsatt sexuell förmåga. För att bättre kunna följa upp och ge bra rehabilitering krävs hitta nya metoder och arbetssätt.
Nu satsas det alltså rekordmycket på forskning inom området. Enligt förbundet har ansökningarna för svenska forsknings- och utvecklingsprojekt om prostatacancer aldrig varit så många och hållit så hög kvalitet som det här året.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Prostatacancerförbundet - https://prostatacancerforbundet.se/press/#/press releases/forskning-inom-prostatacancer-minskar-lidande-och-raeddar-liv
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.