Fynd avslöjar när magcancer är på väg
När bakterien Helicobacter pylor klarar av att hålla sig kvar i magens sura och turbulenta miljö kan det vara en indikation på att magsäckscancer är på väg, enligt forskare i Umeå.
Det handlar om magsårsbakteriens simtur i magen och hur den gör allt för att undvika den frätande magsyran.
– När bakterien transporteras ut mot magsäcken känner de av när det blir för surt. Då släpper de greppet och simmar tillbaka igen. Det är en sorts "recycling" av infektionen, säger Thomas Borén, professor i medicinsk kemi och som lett studien.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Avvikande bakterier
Helicobacter pylor trivs vid magsäcksväggen där pH-värdet är neutralt och därför har bakterien ett protein som kan hålla fast i de trygga cellerna. Men cellerna i magsäcksväggen överlever bara några timmar och lämnar då cellväggen för att fara ut i magsyran - likaså gör bakterierna.
Men det kan hända att magsårsbakterien släpper taget när det blir för surt och istället simmar vidare till nya celler i magsäcksväggen. Där kan de infektera väggen på nytt och övergår det till en kronisk magkatarr finns risken för utveckling av magsäckscancer.
Hindra processen
Fyndet om hur bakteriens kretslopp fungerar ger forskarna hopp om att kunna stoppa fortsatta simturen i magen.
– I det här fallet tror vi att man skulle kunna använda det här vidhäftningsproteinet som en sorts termometer för att på det sättet förstå vilket pH man har kontinuerligt i magslemhinnan, säger Thomas Borén.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6664264
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.