Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Fynd avslöjar när magcancer är på väg

När bakterien Helicobacter pylor klarar av att hålla sig kvar i magens sura och turbulenta miljö kan det vara en indikation på att magsäckscancer är på g, enligt forskare i Umeå.

Annons

Det handlar om magsårsbakteriens simtur i magen och hur den gör allt för att undvika den frätande magsyran.

– När bakterien transporteras ut mot magsäcken känner de av när det blir för surt. Då släpper de greppet och simmar tillbaka igen. Det är en sorts "recycling" av infektionen, säger Thomas Borén, professor i medicinsk kemi och som lett studien.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Avvikande bakterier

Helicobacter pylor trivs vid magsäcksväggen där pH-värdet är neutralt och därför har bakterien ett protein som kan hålla fast i de trygga cellerna. Men cellerna i magsäcksväggen överlever bara några timmar och lämnar då cellväggen för att fara ut i magsyran -  likaså gör bakterierna.

Annons
Annons

Men det kan hända att magsårsbakterien släpper taget när det blir för surt och istället simmar vidare till nya celler i magsäcksväggen. Där kan de infektera väggen på nytt och övergår det till en kronisk magkatarr finns risken för utveckling av magsäckscancer.

Hindra processen

Fyndet om hur bakteriens kretslopp fungerar ger forskarna hopp om att kunna stoppa fortsatta simturen i magen.

– I det här fallet tror vi att man skulle kunna använda det här vidhäftningsproteinet som en sorts termometer för att på det sättet förstå vilket pH man har kontinuerligt i magslemhinnan, säger Thomas Borén. 

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6664264

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons