Genetiska riskfaktorer för gliom är nu identifierade
I den hittills största studien av maligna hjärntumörer undersökte forskarna genetiska markörer, vilket skulle kunna förbättra diagnostiken av aggressiv gliom.
Årligen får omkring 1 100 personer i Sverige diagnosen hjärntumör, där den vanligaste och mest aggressiva formen är glioblastom. Överlevnaden för dessa patienter är i genomsnitt 12 till 15 månader efter att de fått sin diagnos. Detta då kunskapen om riskfaktorer för att utveckla gliom hittills varit begränsad. Men i en ny forskningsstudie, publicerad i tidskriften Nature Genetics, bekräftades 13 tidigare identifierade genetiska markörer och dessutom upptäcktes 13 nya riskfaktorer som kopplats till gliom.
– I den här studien har vi för första gången identifierat tydliga skillnader mellan genetiska riskfaktorer för mera aggressiva respektive mindre aggressiva gliom, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Institutionen för strålningsvetenskaper på vid Umeå universitet, samt försteförfattare av studiens artikel.
– Att vi nu hittat och bekräftat en uppsättning genetiska riskfaktorer inblandade i utvecklingen av gliom gör att vi får en bättre genetisk bild av sjukdomen och därmed en större förståelse för vem som befinner sig inom riskzonen för att drabbas.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Utveckla bättre monitorering, diagnostisering och behandling
Bakom forskningsstudien står ett internationellt team av hjärntumörforskare vid 14 olika internationella forskningscentra. Tillsammans har de analyserat miljontals genetiska variationer från runt 12 500 individer med gliom och 18 000 friska personer, vilka de har jämfört. Fyndet ger förhoppningar om att på lång sikt kunna utveckla bättre monitorering, diagnostisering och behandling av hjärntumörer. Men för att göra detta återstår mer forskning kring vilken biologisk funktion generna har.
– De genetiska markörer vi upptäckt är kopplade till en högre risk att utveckla hjärntumörer, men varje enskild markör innebär i sig bara en liten riskökning. Vi är nu intresserade av att se vilka samband som finns mellan de här ärftliga genetiska varianterna och de genetiska profilerna i patienters hjärntumörer. Om vi kan se samband kan vi bättre förstå hur olika sorters gliom uppkommer, säger Beatrice Melin.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Umeå Universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/genetiska-riskfaktorer-for-hjarntumorer-skulle-kunna-forbattra-diagnostik.cid280880
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.