Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Högre risk för självmord hos de med cancerdiagnos

Vissa typer av cancerdiagnoser ökar risken för självmord, det visar en ny studie i USA som publicerats i tidskriften Cancer.


Publicerad den: 2019-01-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Ledsen
Annons

För att se hur risken för självmord påverkades under det första året efter en cancerdiagnos använde sig sig forskarna av en databas med över 4,6 miljoner cancerpatienter.

Resultaten visade att risken mer än fördubblades inom denna grupp, jämfört med ett genomsnitt i befolkningen, rapporterar Vetenskapsradion som tagit del av studien. Risken varierar dock beroende på vilken typ av cancer det rör sig om.

Läs också: Många män med prostatacancer behöver inte opereras

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Viktig kunskap

Detta är dock inte en nyhet, menar man på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska Institutet, även andra studier har bekräftat detta, skriver Vetenskapsradion.

Men forskarna bakom den nya studien menar ändå att det är viktig kunskap, då det visar hur viktigt bemötandet av dessa patienter är redan i ett tidigt skede.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7127512

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons