Högre risk för självmord hos de med cancerdiagnos
Vissa typer av cancerdiagnoser ökar risken för självmord, det visar en ny studie i USA som publicerats i tidskriften Cancer.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
För att se hur risken för självmord påverkades under det första året efter en cancerdiagnos använde sig sig forskarna av en databas med över 4,6 miljoner cancerpatienter.
Resultaten visade att risken mer än fördubblades inom denna grupp, jämfört med ett genomsnitt i befolkningen, rapporterar Vetenskapsradion som tagit del av studien. Risken varierar dock beroende på vilken typ av cancer det rör sig om.
Läs också: Många män med prostatacancer behöver inte opereras
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Viktig kunskap
Detta är dock inte en nyhet, menar man på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska Institutet, även andra studier har bekräftat detta, skriver Vetenskapsradion.
Men forskarna bakom den nya studien menar ändå att det är viktig kunskap, då det visar hur viktigt bemötandet av dessa patienter är redan i ett tidigt skede.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7127512
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.