HPV-orsakade cancerfall ökar - men vaccination för pojkar dröjer
Svalgcancer är den cancerform som ökar snabbast och kan i många fall kopplas till HPV-virus. Forskare menar att även pojkar bör vaccineras mot HPV, men beslutet från regeringen dröjer, rapporterar Sveriges Radio.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Ungefär 350 fall av svalgcancer upptäcks varje år. Enligt Tina Dalianis, professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska Institutet, har cancerformen gått från att ha varit en liten tumörgrupp till nästan en tredjedel av all huvud- och halscancer.
HPV-virus kan även orsaka flera andra sorters cancer, bland annat i livmoderhalsen, penis och anus.
Den snabba spridningen av HPV-virus beror enligt forskarna på att vi sedan 70-80-talet har fler sexpartners än tidigare. För att minska spridningen har länder som Österrike, USA, Norge, Australien och Storbritannien infört vaccination mot HPV-virus både för flickor och pojkar. Men i Sverige vaccineras endast flickor idag.
Redan 2017 konstaterade Folkhälsomyndigheten att HPV-vaccin för pojkar är effektivt och samhällsekonomiskt. Men sedan dess ligger beslutet hos regeringen - och den långsamma processen oroar forskarna.
– Kanske har man inte varit så medveten om hur stort problemet är och kommer fortsätta att vara i kanske 30 år till, säger Tina Dalianis professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska Institutet, till Ekot.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Regeringen beställer ny utredning om HPV-virus för pojkar
Nu ger regeringen ett tilläggsuppdrag till Folkhälsomyndigheten om att ytterligare utreda kostnaden av att införa HPV-vaccin för pojkar. Orsaken är att Sveriges kommuner och landsting, SKL, anser att vaccineringen blir mer kostsam än vad den tidigare var beräknad.
– I och med att det kommit ett nytt vaccin på marknaden och att Sveriges kommuner och landsting och Folkhälsomyndigheten beräknar kostnaderna på olika sätt så får Folkhälsomyndigheten ett tilläggsuppdrag att nu bedöma konsekvenserna så att vi har de helt klara för oss innan vi kan fatta några beslut, säger Socialminister Lena Hallengren, till Ekot.
Folkhälsomyndigheten ska redovisa sitt tilläggsuppdrag den första april. Men det är ännu oklart när regeringen kommer komma med ett beslut, enligt Sveriges Radio Ekot.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
-
Sveriges Radio Ekot - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7174215
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7178675
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...
-
Forskare utreder – finns det samband mellan tatueringar och cancer?
Parallellt med att allt fler tatuerar sig ökar också antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna. Nu utreder forskare vid Lunds Universitet eventuella samband mellan just tatueringar i kombination med sol och cancer.