Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Inte farligt med implantat vid bröstcancer

Närmare hälften av de kvinnor som drabbas av bröstcancer mister hela bröstet. Vissa får implantat direkt, andra inte. Nu visar ny forskning att implantat inte ökar riskerna för komplikationer eller att behandlingen försenas, skriver Dagens Nyheter. Catharina Eriksen, plastik- och bröstkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna har i en färsk doktorsavhandling studerat 600 kvinnor med bröstcancerdiagnos.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-20

Annons

Närmare hälften av de kvinnor som drabbas av bröstcancer mister hela bröstet. Vissa får implantat direkt, andra inte. Nu visar ny forskning att implantat inte ökar riskerna för komplikationer eller att behandlingen försenas, skriver Dagens Nyheter.

Catharina Eriksen, plastik- och bröstkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna har i en färsk doktorsavhandling studerat 600 kvinnor med bröstcancerdiagnos. Hälften av kvinnorna fick ett implantat direkt efter canceroperationen, hälften fick inte det. Resultaten visar att cancerbehandlingen inte fördröjs eller försämras av implantatet.

Annons
Annons

– Det är också viktigt att patienten är frisk i övrigt, att det inte finns rökning eller övervikt och andra riskfaktorer med i bilden, säger Eriksen.

Hennes studie bekräftar samma resultat från en liknande studie från 2008 i USA med samma antal kvinnor i testgrupperna. Catharina Eriksen anser att kvinnor alltid bör erbjudas implantat vid operation. I Stockholm får mer än var femte kvinna som tar bort ett bröst implantat direkt. I övriga landet ges det till knappt sex procent.

    Källor

  • Dagens Nyheter (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/implantat-ofarligt-vid-brostcancer

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.