Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Många kvinnor med bröstcancer tar inte sin medicin

Nästan en tredjedel av de kvinnor som behandlar med hormonläkemedel mot återfall i bröstcancer avbryter behandlingen eller slarvar med medicineringen, rapporterar SR Ekot. Siffrorna är hämtade från en ny studie på 1 700 kvinnor i Mellansverige.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-23

Annons

Nästan en tredjedel av de kvinnor som behandlar med hormonläkemedel mot återfall i bröstcancer avbryter behandlingen eller slarvar med medicineringen, rapporterar SR Ekot.

Siffrorna är hämtade från en ny studie på 1 700 kvinnor i Mellansverige.

Annons
Annons

– De flesta kvinnor i den här situationen är väldigt motiverade att ta den rekommenderade behandlingen. Men en del får kraftfulla biverkningar och ser ingen annan utväg än att inte ta de här tabletterna, säger onkolog Annika Folin, utredare vid Läkemedelsverket.

Biverkningar kan vara allt från svettningar, ledvärk och nedstämdhet, men biverkningarna går att minska säger Annika Folin.

– Man kan pröva akupunktur, man kan pröva vissa tabletter som dämpar vallningarna och svettningarna och vissa patienter tycker att det här kan fungera och andra tycker att det är helt verkningslöst. Sedan kan man också pröva antidepressiva, säger hon.

Annons
Annons

Framförallt är det viktigt att patienterna får information om medicineringens biverkningar – det kan göra att patienten lättare hanterar problemen, menar Folin.

    Källor

  • SR Ekot - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=4977318

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.