Levande celler - en ny metod att behandla cancer
Den nya metoden beskrivs som revolutionerande och i USA används den redan på svårt cancersjuka barn. "Det här är ett paradigmskifte inom medicin", säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, till Svt.
Den så kallade CAR-T-cellsmetoden innebär att man tar blod från cancerpatienten och separerar ut t-celler som utrustas med nytt syntetiskt DNA, vilket förs tillbaka i blodomloppet hos den sjuke.
Till skillnad från traditionell behandling består denna av levande celler, som stannar kvar i kroppen och förökar sig och fortsätter attackera nya cancerceller. Därför krävs endast en dos manipulerade T-celler.
– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor och överläkare vid Karolinska institutet, till Svt.
Den nya behandlingen har redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter i USA och i höst ska Jonas Mattsson inleda en studie på cancersjuka barn.
Läs även om Riksmöte MPN: Ny metod ger precis prognos för patienten
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Cancerfria fem år efter behandlingen
Baksidan med behandlingen är att den ofta leder till att patienten blir mycket dåliga och måste få intensivvård. Dessutom är behandlingen dyr – en dos kostar cirka fyra miljoner kronor.
Än så länge har studier gjorts på patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) och lymfom. Närmare 90 procent har svarat på medicinen och hälften av patienterna är fortfarande cancerfria fyra till fem år senare.
I sommar väntas ett godkännande av metoden från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Men enligt Svt:s rapportering kan det dröja innan svenska cancerpatienter kan ta del av behandlingen.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Svt - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/levande-medicin-raddade-livet-pa-svart-cancersjuka
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Immunoterapi i kombination med cytostatika för primär behandling av patienter med metastaserad dMMR endometriecancer
En uppdatering av vårdprogrammet inväntas och data som presenterades under ESMOi Madrid kommer säkert att påverka de nya behandlingsriktlinjerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
ESMO 2023: Två punkter om bröstcancerbehandling
Här sammanfattar onkologen Daria Glaessgen några bröstcancernyheter från ESMO 2023.
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.