Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Levande celler - en ny metod att behandla cancer

Den nya metoden beskrivs som revolutionerande och i USA används den redan på svårt cancersjuka barn. "Det här är ett paradigmskifte inom medicin", säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, till Svt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den så kallade CAR-T-cellsmetoden innebär att man tar blod från cancerpatienten och separerar ut t-celler som utrustas med nytt syntetiskt DNA, vilket förs tillbaka i blodomloppet hos den sjuke.

Till skillnad från traditionell behandling består denna av levande celler, som stannar kvar i kroppen och förökar sig och fortsätter attackera nya cancerceller. Därför krävs endast en dos manipulerade T-celler.

– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor och överläkare vid Karolinska institutet, till Svt.

Annons
Annons

Den nya behandlingen har redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter i USA och i höst ska Jonas Mattsson inleda en studie på cancersjuka barn.

Läs även om Riksmöte MPN: Ny metod ger precis prognos för patienten

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Cancerfria fem år efter behandlingen

Baksidan med behandlingen är att den ofta leder till att patienten blir mycket dåliga och måste få intensivvård. Dessutom är behandlingen dyr – en dos kostar cirka fyra miljoner kronor.

Än så länge har studier gjorts på patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) och lymfom. Närmare 90 procent har svarat på medicinen och hälften av patienterna är fortfarande cancerfria fyra till fem år senare.

Annons
Annons

I sommar väntas ett godkännande av metoden från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Men enligt Svt:s rapportering kan det dröja innan svenska cancerpatienter kan ta del av behandlingen.

    Källor

  • Svt - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/levande-medicin-raddade-livet-pa-svart-cancersjuka

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons