Levande celler - en ny metod att behandla cancer
Den nya metoden beskrivs som revolutionerande och i USA används den redan på svårt cancersjuka barn. "Det här är ett paradigmskifte inom medicin", säger Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, till Svt.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Den så kallade CAR-T-cellsmetoden innebär att man tar blod från cancerpatienten och separerar ut t-celler som utrustas med nytt syntetiskt DNA, vilket förs tillbaka i blodomloppet hos den sjuke.
Till skillnad från traditionell behandling består denna av levande celler, som stannar kvar i kroppen och förökar sig och fortsätter attackera nya cancerceller. Därför krävs endast en dos manipulerade T-celler.
– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på, säger Jonas Mattsson, professor och överläkare vid Karolinska institutet, till Svt.
Den nya behandlingen har redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter i USA och i höst ska Jonas Mattsson inleda en studie på cancersjuka barn.
Läs även om Riksmöte MPN: Ny metod ger precis prognos för patienten
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Cancerfria fem år efter behandlingen
Baksidan med behandlingen är att den ofta leder till att patienten blir mycket dåliga och måste få intensivvård. Dessutom är behandlingen dyr – en dos kostar cirka fyra miljoner kronor.
Än så länge har studier gjorts på patienter med akut lymfatisk leukemi (ALL) och lymfom. Närmare 90 procent har svarat på medicinen och hälften av patienterna är fortfarande cancerfria fyra till fem år senare.
I sommar väntas ett godkännande av metoden från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Men enligt Svt:s rapportering kan det dröja innan svenska cancerpatienter kan ta del av behandlingen.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
- Svt - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/levande-medicin-raddade-livet-pa-svart-cancersjuka
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.