Nyhet | Onkologi

Lungröntgen kan rädda hundratals från att dö i cancer

500 personer skulle kunna räddas från att dö i lungcancer genom att screening införs. Det skriver cancerläkare och patientrepresentanter i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Publicerad den: 2014-11-05
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Redan idag screenas kvinnor för livmoderhalscancer och bröstcancer genom cellprovtagningar och mammografi. Men lungcancer är den cancerform som dödar flest personer i Sverige. Därför bör screening införas även för lungcancer, anser artikelförfattarna, och föreslår att Socialstyrelsen ska utreda möjligheten till screening.

”En tidig diagnos är direkt avgörande. Då kan det finnas stora möjligheter till framgångsrik behandling och bot bland annat tack vare nya bättre behandlingsmetoder”, skriver de i artikeln.

Annons
Annons

När man på liknande sätt genomfört screening för lungcancer hos riskgrupper i USA har dödsfallen reducerats med 20 procent genom att sjukdomen har upptäckts tidigare. För Sveriges del skulle det innebära omkring 500 liv, skriver artikelförfattarna. Läkarna tror dessutom att det skulle leda till minskade kostnader för sjukvården.

”… kostnaden för att genomföra screening och efterföljande botande behandling är lägre än kostnaden för behandling av en patient drabbad av avancerad lungcancer, vilket sällan medger bot.”

Artikelförfattarna tror också att bara själva kallelsen till lungröntgen skulle kunna stimulera fler till att sluta röka.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/debatt/screening-av-lungcancer-kan-radda-500-liv-per-ar/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons