Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Malignt melanom: Så ska antalet cancertumörer i huden halveras

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer som orsakar 500 personers död varje år, och är den cancersjukdom som ökar mest i Sverige. I de flesta fall går dock sjukdomen att förebygga. Med olika samarbetspartners ska nu Bonnier Healthcare mobilisera mot sjukdomen och halvera antalet cancertumörer i huden.


Publicerad den: 2018-11-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Malignt melanom är en av de allra vanligaste hudcancerformerna
Annons

– Bonnier Healthcare vill i sin roll som integratör skapa en arena för omaka parter med potential att uträtta något stort tillsammans. Vi ser fantastiska möjligheter i att förena den fantastiska kunskap och erfarenhet som finns i den traditionella vården med kompetens hos mindre traditionella aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn, säger Isabelle Cehlin, läkare och projektledare på Bonnier Healthcare.

I projektet, som nu får stöd från Vinnovas Visionsdriven Hälsa, är målet att stärka individen, öka kunskapen om malignt melanom och om hur man gör för att hindra att sjukdomen uppstår. Man vill dessutom göra det lättare för personer att få tillgång till rätt kompetens i tid när man får symtom. På så sätt kan man snabbt få diagnos och behandling och hindra att sjukdomen blir allvarlig.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Några aktörer: Forskare och digitalt hälsovårdsföretag

För att lyckas med detta kommer Bonnier Healthcare arbeta med olika typer av aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn. Några aktörer, som redan nu är med i projektet, är forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på KI och det digitala hälsovårdsföretaget WarOnCancer.

Annons
Annons

WarOnCancer jobbar med att förbättra den mentala hälsan hos människor som blir påverkade av cancer: patienter, anhöriga och överlevare. Vilken de bland annat gör med hjälp av en global plattform där alla som vill kan dela med sig, eller ta del av andra cancerdrabbades historier.

Genom att förena krafter som verkar mot samma mål ska man halvera antal maligna melanom som är tjocka (T2-4) eller metastaserande (spritt) vid diagnos till år 2025.

Ser gärna ett samarbete med engagerade landsting

Med denna utlysning testar Vinnova ett nytt grepp där man ger bidrag för att formulera en vision samt utarbeta samverkansformer kring ett utmaningsområde inom hälsa.

– Vi kommer nu börja med att bjuda in ytterligare aktörer som vi vill ha med oss i projektet och att i dialogen med dem fastställa en tydlig vision, förankra mål och hitta effektiva sätt att samarbeta, säger Isabelle Cehlin.

Annons
Annons

– Vi ser exempelvis gärna ett samarbete med engagerade landsting, till exempel genom regionalt cancercentrum, men vi är öppna för inspel från helt andra typer av aktörer.

Läs mer på Bonnierhealthcare.se >>


Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons