Malignt melanom: Så ska antalet cancertumörer i huden halveras
Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer som orsakar 500 personers död varje år, och är den cancersjukdom som ökar mest i Sverige. I de flesta fall går dock sjukdomen att förebygga. Med olika samarbetspartners ska nu Bonnier Healthcare mobilisera mot sjukdomen och halvera antalet cancertumörer i huden.

– Bonnier Healthcare vill i sin roll som integratör skapa en arena för omaka parter med potential att uträtta något stort tillsammans. Vi ser fantastiska möjligheter i att förena den fantastiska kunskap och erfarenhet som finns i den traditionella vården med kompetens hos mindre traditionella aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn, säger Isabelle Cehlin, läkare och projektledare på Bonnier Healthcare.
I projektet, som nu får stöd från Vinnovas Visionsdriven Hälsa, är målet att stärka individen, öka kunskapen om malignt melanom och om hur man gör för att hindra att sjukdomen uppstår. Man vill dessutom göra det lättare för personer att få tillgång till rätt kompetens i tid när man får symtom. På så sätt kan man snabbt få diagnos och behandling och hindra att sjukdomen blir allvarlig.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Några aktörer: Forskare och digitalt hälsovårdsföretag
För att lyckas med detta kommer Bonnier Healthcare arbeta med olika typer av aktörer inom hälso- och sjukvårdssektorn. Några aktörer, som redan nu är med i projektet, är forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på KI och det digitala hälsovårdsföretaget WarOnCancer.
WarOnCancer jobbar med att förbättra den mentala hälsan hos människor som blir påverkade av cancer: patienter, anhöriga och överlevare. Vilken de bland annat gör med hjälp av en global plattform där alla som vill kan dela med sig, eller ta del av andra cancerdrabbades historier.
Genom att förena krafter som verkar mot samma mål ska man halvera antal maligna melanom som är tjocka (T2-4) eller metastaserande (spritt) vid diagnos till år 2025.
Ser gärna ett samarbete med engagerade landsting
Med denna utlysning testar Vinnova ett nytt grepp där man ger bidrag för att formulera en vision samt utarbeta samverkansformer kring ett utmaningsområde inom hälsa.
– Vi kommer nu börja med att bjuda in ytterligare aktörer som vi vill ha med oss i projektet och att i dialogen med dem fastställa en tydlig vision, förankra mål och hitta effektiva sätt att samarbeta, säger Isabelle Cehlin.
– Vi ser exempelvis gärna ett samarbete med engagerade landsting, till exempel genom regionalt cancercentrum, men vi är öppna för inspel från helt andra typer av aktörer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Läs mer på Bonnierhealthcare.se >>
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.