Många män med prostatacancer behöver inte opereras
Nu behöver inte alla män med allvarlig prostatacancer opereras utan kan behandlas endast vid tecken på allvarlig cancer. Det visar en forskningsstudie som följt skandinaviska män under 29 år.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Under nästan tre decennier har nyttan med operation vid prostatacancer undersökts av forskare i bland annat Sverige, Norge och Finland. I studien Scandinavian Prostate Cancer Group - study number four (SPCG-4) deltog totalt 695 män där de slumpmässigt lottades mellan operation och endast behandling vid symptom.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Fler med prostatacancer bör följas aktivt
Resultatet visar att i övrigt friska män med allvarlig prostatacancer, begränsad till prostatakörteln, kan ha stor nytta av operation. Samtidigt såg man också att många män trots en prostatacancerdiagnos aldrig fick ett allvarligt återfall eller avled av prostatacancer. Den rätta balansen mellan nyttan av operation å ena sidan, och dess biverkningar å den andra, är således svår att hitta för att operation skall motiveras som den bästa hjälpen för män med prostatacancer.
Med hjälp av PSA-testning diagnostiseras idag många män med prostatacancer som inte någonsin kommer utveckla allvarliga eller livshotande symptom. Jämfört med 1990-talet bör därför fler män med prostatacancer idag följas aktivt och behandlas endast vid tecken på allvarlig cancer.
Läs även: Våga prata om sexualitet med patienter som lider av erektil dysfunktion
* Männen i studien diagnostiserades mellan 1989 och 1999 och endast ett fåtal (12 procent) var tidigt upptäckta med prostatacancerspecifikt antigen (PSA). Studien gjordes således under perioden alldeles innan PSA-testning började användas i stor omfattning i Skandinavien.
· Det är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige · Nästan 10 000 nya fall upptäcks varje år · Cancern uppstår sällan för 50-års ålder · Den blir dock vanligare med stigande ålder · Exakt vad som händer vid prostatacancer är ännu okänt · De som har sjukdomen i släkten har större risk att själva drabbas Det kan dröja länge innan man får några direkta symptom och när cancern väl ger sig till känna kan den redan ha spridit sig till andra delar av kroppen. Här är några symptom som kan uppstå: · Smärta i rygg eller andra delar av skelettet · Trötthet · Viktminskning Dessa symptom är dock i de flesta fall tecken på annat. Läs mer om hur man diagnostiserar och behandlar prostatacancer här: Vad är prostatacancer?Kort om prostatacancer
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Uppsala universitet - http://www.uu.se/nyheter-press/pressmeddelanden/pressmeddelande-visning/?id=4558&typ=pm
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.