Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Metoden ökar träffsäkerheten vid cancerbehandling

Med en nyutvecklad metod vid Sahlgrenska akademin ska cancerpatienter få rätt behandling betydligt tidigare än idag. "Vi visar att den här metoden kan användas redan när man utvecklar ett läkemedel för att avgöra vilka patientgrupper som har mest nytta av det, säger Berglind Osk Einarsdottir, disputerad forskare och verksam vid Sahlgrenska Cancer Center.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det här är inte en metod som används inom vården i Sverige i dag men vi har ändå velat göra försök för att visa att det fungerar och kan användas i framtiden om det behövs, säger Berglind Osk Einarsdottir.

Läs även: Nya mediciner ger hopp åt patienter med avancerad kronisk leukemi

Metoden går ut på att det tas biopsier på tumörerna under operation, små vävnadsprov som processas och inplanteras under huden på ett flertal möss. Därefter är det möjligt att följa hur tumörerna växer i storlek hos försökdjuren för att sedan testa hur de svarar på olika cancerläkemedel. Beroende på hur snabbväxande tumörerna är tar försöken från några veckor och upp till ett år. På så vis vill forskarna öka träffsäkerheten vid val av cancerläkemedel.

Annons
Annons

– Det är vanligt att cancerpatienter får läkemedel efter läkemedel utan att behandlingen lyckas, samtidigt som de lider av biverkningar, men vi visar att den här metoden kan användas redan när man utvecklar ett läkemedel för att avgöra vilka patientgrupper som har mest nytta av det, säger Berglind Osk Einarsdottir.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//okad-traffsakerhet-vid-val-av-cancerlakemedel.cid1472499

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons