Netdoktor deltar i föreläsning under blodcancermånaden
Under blodcancermånaden september storsatsar Blodcancerförbundet på digitala föreläsningar om blodcancer. Den 21 september kommer dessutom Netdoktors publisher Besima Aho att delta och berätta om en enkätundersökning som gjorts bland personer som lever med KLL.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Föranmälan till de digitala föreläsningarna görs på blodcancerförbundets hemsida. Klicka här!
Digital föreläsning - Nya behandlingsmöjligheter inom lymfomområdet
Docent Hans Hagberg på Akademiska Sjukhuset i Uppsala föreläser om nya behandlingsmöjligheter inom lymfomområdet. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: tisdag 15 sep 2020, kl 17:00
Sluttid: tisdag 15 sep 2020, kl 18:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Digital föreläsning - Att leva med lymfom ur ett patientperspektiv
Lena Ehrling diagnosticerades med follikulärt lymfom 2018 som transformerades till ett diffust B-cellslymfom 2019. Hon har genomgått behandling för sjukdomen i två omgångar och nyligen gjort en autonom stamcellstransplantation. Blodcancerförbundets kommunikatör Jennifer Glans samtalar med Lena med fokus på livet som lymfomdrabbad och hennes erfarenheter av att genomgå en stamcellstransplantation.
Starttid: onsdag 16 sep 2020, kl 16:00
Sluttid: onsdag 16 sep 2020, kl 17:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Digital föreläsning - Att leva med KLL
Besima Aho från Netdoktor presenterar resultaten från en KLL-enkät som flera av Blodcancerförbundets medlemmar har medverkat i. Syftet med enkäten är att öka kunskapen om hur det är att leva med KLL och vilka behov som finns. Resultaten ger bland annat insikter i hur personer med KLL ser på sin sjukdom, behandling och kliniska prövningar. Enkätundersökningen genomfördes i mars 2020 av Netdoktor.se på uppdrag av läkemedelsföretaget AbbVie.
Presentationen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: måndag 21 sep 2020, kl 16:00
Sluttid: måndag 21 sep 2020, kl 17:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Mattias Mattsson, överläkare på Blodmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala föreläser om nya behandlingsmöjligheter inom KLL. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: tisdag 22 sep 2020, kl 16:00
Sluttid: tisdag 22 sep 2020, kl 17:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Mattias Mattsson, överläkare på Blodmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala föreläser om pågående kliniska studier. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: onsdag 23 sep 2020, kl 14:30
Sluttid: onsdag 23 sep 2020, kl 15:30
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.