Netdoktor deltar i föreläsning under blodcancermånaden
Under blodcancermånaden september storsatsar Blodcancerförbundet på digitala föreläsningar om blodcancer. Den 21 september kommer dessutom Netdoktors publisher Besima Aho att delta och berätta om en enkätundersökning som gjorts bland personer som lever med KLL.

Föranmälan till de digitala föreläsningarna görs på blodcancerförbundets hemsida. Klicka här!
Digital föreläsning - Nya behandlingsmöjligheter inom lymfomområdet
Docent Hans Hagberg på Akademiska Sjukhuset i Uppsala föreläser om nya behandlingsmöjligheter inom lymfomområdet. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: tisdag 15 sep 2020, kl 17:00
Sluttid: tisdag 15 sep 2020, kl 18:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
KURS - Immunterapi vid lungcancer: Här lär du dig det senaste om immunterapi vid lungcancer »
Digital föreläsning - Att leva med lymfom ur ett patientperspektiv
Lena Ehrling diagnosticerades med follikulärt lymfom 2018 som transformerades till ett diffust B-cellslymfom 2019. Hon har genomgått behandling för sjukdomen i två omgångar och nyligen gjort en autonom stamcellstransplantation. Blodcancerförbundets kommunikatör Jennifer Glans samtalar med Lena med fokus på livet som lymfomdrabbad och hennes erfarenheter av att genomgå en stamcellstransplantation.
Starttid: onsdag 16 sep 2020, kl 16:00
Sluttid: onsdag 16 sep 2020, kl 17:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Digital föreläsning - Att leva med KLL
Besima Aho från Netdoktor presenterar resultaten från en KLL-enkät som flera av Blodcancerförbundets medlemmar har medverkat i. Syftet med enkäten är att öka kunskapen om hur det är att leva med KLL och vilka behov som finns. Resultaten ger bland annat insikter i hur personer med KLL ser på sin sjukdom, behandling och kliniska prövningar. Enkätundersökningen genomfördes i mars 2020 av Netdoktor.se på uppdrag av läkemedelsföretaget AbbVie.
Presentationen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: måndag 21 sep 2020, kl 16:00
Sluttid: måndag 21 sep 2020, kl 17:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Mattias Mattsson, överläkare på Blodmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala föreläser om nya behandlingsmöjligheter inom KLL. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: tisdag 22 sep 2020, kl 16:00
Sluttid: tisdag 22 sep 2020, kl 17:00
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Mattias Mattsson, överläkare på Blodmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala föreläser om pågående kliniska studier. Föreläsningen avslutas med en frågestund där du antingen kan räcka upp handen och ställa din fråga personligen, skicka in en fråga i förväg till jennifer@blodcancerforbundet.se eller ställa frågan i chatten under föreläsningen.
Starttid: onsdag 23 sep 2020, kl 14:30
Sluttid: onsdag 23 sep 2020, kl 15:30
Plattform: Zoom – föranmälan krävs
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Lungcancer – är behandlingsgenombrottet här?
I snitt lever bara hälften av de som får en lungcancerdiagnos ett år senare. Att hitta sjukdomen i tid samt effektiv behandling är A och O för prognosen, men samtidigt något som varit svårt att upprätthålla. Idag ser dock förutsättningarna lite annorlunda ut.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
Där pågår flest vs färst kliniska studier
Det finns stora skillnader mellan de europeiska länderna när det gäller tillgång till cancerläkemedel. Detta gäller både nya läkemedel under utveckling, där det finns olika tillgång till att delta i kliniska studier, och redan godkända läkemedel.
-
De här studierna måste vi känna till och diskutera
I sin kongressrapport refererar Henrik Lindman, överläkare i onkologi, kring de viktigaste nyheterna om bröstcancer som lyftes under ESMO 2020. NetdoktorPro frågar honom vad han vill säga till de som inte kunde delta i år.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu