Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Nu skräddarsys behandlingen av livmoderhalscancer

I sin avhandling har Louise Bohr Mordhorst tittat på proteiner och proteinets påverkan via signalvägar i cancern. Behandlingen av livmoderhalscancer går nu mot att få död på tumören utan att skada frisk vävnad runtomkring.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-24

Annons

– För att nå fram till en mer skräddarsydd behandling av cervixcancer har vi analyserat både blod och tumörvävnad och använt information från undersökningar och röntgen av patienterna, säger Louise Bohr Mordhorst, överläkare på onkologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och doktorand vid institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.

Överlevnaden i livmoderhalscancer har över tid förbättrats men det krävs mer forskning för att öka förståelsen kring vad som sker i tumör och omgivande vävnad i samband med behandling. Nu hoppas forskarna att den individualiserade behandling kan ge kontroll över cancern utan att skada kringliggande område runt tumören.

– Genom framsteg inom forskningen vet vi nu mera om cancertumören. Både om hur den växer och hur den ser ut. Traditionellt var strålningsbehandlingen mer som ett skott med hagelbössan. Nu har vi mera möjlighet att ge ett riktat skott direkt mot tumören, säger Louise Bohr Mordhorst och fortsätter:

Annons
Annons

– Vi har tittat på faktorer som kan förutsäga sjukdomsförloppet hos den grupp av patienter som svara på behandlingen och den som inte svarar.

Annons
Annons

    Källor

  • forskning.se - http://www.forskning.se/2017/04/20/mer-skraddarsydd-behandling-vid-livmoderhalscancer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons