Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Ny medicin kan minska återfall i bröstcancer

Varje år får runt 7000 kvinnor bröstcancer i Sverige. Ungefär var sjunde drabbas av den aggressiva så kallade HER2-positiva varianten. Fram till millennieskiftet var risken för att få tillbaka sjukdomen stor. En ny behandlingsform med antikroppen Herceptin minskade återfallen med nästan hälften.
Annons

Varje år får runt 7000 kvinnor bröstcancer i Sverige. Ungefär var sjunde drabbas av den aggressiva så kallade HER2-positiva varianten. Cancerformen innebär att tumören är omgiven av ett protein som gör att den trivs bra i kroppen.

Fram till millennieskiftet var risken för att få tillbaka sjukdomen stor. En ny behandlingsform med antikroppen Herceptin minskade återfallen med nästan hälften.

Annons
Annons

–   Trots att vi har förbättrat prognosen är det ändå ett antal kvinnor som får återfall och dör i sin bröstcancer, säger Elisabet Lidbrink, överläkare på Radiumhemmet i Stockholm till Svenska Dagbladet.

Snart kan risken komma att minska ytterligare. I slutet av förra året gjordes en mindre studie där man även tillförde antikroppen pertuzumab i behandlingen. Nu ligger sjukhus i 40 länder i startgroparna för att testa pertuzumab på 3800 HER2-positiva patienter.

    Källor

  • Svenska Dagbladet - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/medicin-kan-ge-farre-aterfall_7195225.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.