Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Nytt fynd kan förbättra behandling av tarmtumörer

En ny studie, publicerad i JAMA Oncology, visar att patienter med neuroendokrina tumörer som spridit sig utanför tarmen inte bör opereras innan de uppvisar bukrelaterade sjukdomssymptom. Något som talar emot cancervårdens riktlinjer.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Enligt cancervårdens riktlinjer ska patienter med mindre neuroendokrina tarmtumörer opereras så snart en tumör har spridit sig till andra organ. Men nu visar en ny studie av forskare vid Uppsala universitet/Akademiska sjukhuset att det inte påverkar överlevnadslängden. Istället medför det en ökad risk för komplikationer som kan föranleda behov av ytterligare operationer.

Tips: Vad vet du om svårkontrollerad blödning vid kirurgi? Gör som närmare 60 stycken av dina läkarkollegor och testa dina kunskaper inom området.

Annons
Annons

– Förloppet är relativt vanligt eftersom små neuroendokrina tumörer ofta upptäcks först när de spridit sig utanför tarmen, vanligtvis till levern, och då förordas snar operation, säger Peter Stålberg, adjungerad professor och en av författarna till den nya artikeln, tillika överläkare i kirurgi på Akademiska sjukhuset.

– Men vi har i vår studie följt upp 363 patienter som behandlats sedan 1985, och hittar inget som tyder på att kirurgiska ingrepp utförda inom sex månader efter ställd diagnos skulle ge bättre resultat än icke-kirurgisk behandling till dess att patienten uppvisar bukrelaterade sjukdomssymptom såsom smärta eller tecken till tarmvred, avslutar Peter Stålberg.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/news/nya-forskningsroen-kan-foerbaettra-behandlingen-av-neuroendokrina-tumoerer-269606

Annons
Annons
Annons

Annons