Nytt test kan rädda liv vid svår cancerform
Ett blodprov kan avslöja bukspottkörtelcancer så tidigt att den går att operera, vilket ökar möjligheterna till överlevnad. Det visar en studie vid Lunds universitet.
De diffusa symtomen vid bukspottkörtelcancer gör att sjukdomen ofta upptäcks i ett sent stadium. Det gör att fler människor dör av bukspottkörtelcancer än av bröstcancer, trots att cancerformen endast utgör tre procent av alla cancerfall.
Men forskare vid Lunds universitet visar att det är möjligt att upptäcka bukspottkörtelcancer med ett blodbaserat test. Det skulle göra att fler patienter kan få kirurgisk behandling i ett tidigt skede vilket ökar chanserna för överlevnad.
– Vårt test gör att vi med 96 procents säkerhet kan upptäcka bukspottkörtelcancer vid de två första stadierna, då möjligheterna att operera bort är betydligt bättre. Detta kan var flera månader innan symtom. För långt framskridna stadier, då sjukdomen vanligen brukar upptäckas, finns för närvarande få behandlingsalternativ och prognosen är betydligt sämre, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid LTH, Lunds universitet, i ett pressmeddelande.
För de som löper hög risk för bukspottkörtelcancer
Forskarna menar att testet i framtiden skulle kunna användas för att undersöka människor som löper en högre risk att drabbas av bukspottkörtelcancer, till exempel på grund av ärftlighet, nyligen upptäckt diabetes eller kronisk bukspottkörtelinflammation.
Studien är baserad på tidigare insamlade prover från patienter i Danmark och USA vid olika stadier av sjukdomen. Nästa steg innebär en stor prospektiv studie, som redan är påbörjad i USA och förväntas ta omkring tre år.
Läs mer om testet och studien, som är publicerad i Journal of Clinical Oncology >>
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Lunds universitet - https://www.lu.se/article/nytt-test-kan-upptacka-svarbotad-cancer-tidigt
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Immunoterapi i kombination med cytostatika för primär behandling av patienter med metastaserad dMMR endometriecancer
En uppdatering av vårdprogrammet inväntas och data som presenterades under ESMOi Madrid kommer säkert att påverka de nya behandlingsriktlinjerna.
-
Kombinationsbehandlingar med immunoterapi och ADC förlänger överlevnaden vid urotelial cancer
ESMO 2023 om urinblåsecancer
-
ESMO 2023: Två punkter om bröstcancerbehandling
Här sammanfattar onkologen Daria Glaessgen några bröstcancernyheter från ESMO 2023.
-
ESMO 2023: Ökat intresset för övre GI-tumörer ger hopp om nya framtida behandlingar
Den 20 oktober gick startskottet för ESMO 2023 som hölls i Madrid. Det är tydligt att det finns ett enormt växande intresse för onkologi. 33 000 anmälda deltagare till årets konferens anländer som ett lämmeltåg från tunnelbanan till den enorma konferensanläggningen, en ...
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.