Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Nytt test kan rädda liv vid svår cancerform

Ett blodprov kan avslöja bukspottkörtelcancer så tidigt att den går att operera, vilket ökar möjligheterna till överlevnad. Det visar en studie vid Lunds universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De diffusa symtomen vid bukspottkörtelcancer gör att sjukdomen ofta upptäcks i ett sent stadium. Det gör att fler människor dör av bukspottkörtelcancer än av bröstcancer, trots att cancerformen endast utgör tre procent av alla cancerfall.

Men forskare vid Lunds universitet visar att det är möjligt att upptäcka bukspottkörtelcancer med ett blodbaserat test. Det skulle göra att fler patienter kan få kirurgisk behandling i ett tidigt skede vilket ökar chanserna för överlevnad.

– Vårt test gör att vi med 96 procents säkerhet kan upptäcka bukspottkörtelcancer vid de två första stadierna, då möjligheterna att operera bort är betydligt bättre. Detta kan var flera månader innan symtom. För långt framskridna stadier, då sjukdomen vanligen brukar upptäckas, finns för närvarande få behandlingsalternativ och prognosen är betydligt sämre, säger Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid LTH, Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

För de som löper hög risk för bukspottkörtelcancer

Forskarna menar att testet i framtiden skulle kunna användas för att undersöka människor som löper en högre risk att drabbas av bukspottkörtelcancer, till exempel på grund av ärftlighet, nyligen upptäckt diabetes eller kronisk bukspottkörtelinflammation.

Studien är baserad på tidigare insamlade prover från patienter i Danmark och USA vid olika stadier av sjukdomen. Nästa steg innebär en stor prospektiv studie, som redan är påbörjad i USA och förväntas ta omkring tre år.

Läs mer om testet och studien, som är publicerad i Journal of Clinical Oncology >>

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/nytt-test-kan-upptacka-svarbotad-cancer-tidigt

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons