Överlevnaden i bröstcancer kan sjunka på sikt
Betydligt färre har fått diagnosen bröstcancer under 2020, jämfört med i fjol. Orsaken torde vara att många inte sökt vård under pandemin och att mammografiscreeningen sattes på paus – och är fortfarande för den äldsta gruppen över 70 år, som löper störst risk för att drabbas. Därför befaras fler med avancerad bröstcancer upptäckas under vintern.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Trots att cancerpatienter, tillsammans med covidpatienterna och akut sjuka, skulle prioriteras inom sjukvården har pandemin lett till att betydligt färre med misstänkt cancer söker vård. Antalet remisser från primärvården till cancerspecialisterna har i vissa fall minskat med närmare 50 procent jämfört med samma period 2019.
Dessutom har antalet nyinsjuknade i cancer minskat. Något som brukar ligga stabilt över åren. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
– Under april hade vi bara hälften så många diagnosticerade bröstcancerfall som förra året, säger Irma Fredriksson, bröstkirurg på Karolinska och ordförande för nationellt kvalitetsregister för bröstcancer, till tidningen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Fler patienter med avancerad bröstcancer
Orsaken till att färre har sökt vård för cancersymtom under pandemin kan vara rädslan för att smittas av covid-19 eller att belasta vården i onödan. Samtidigt har de som sökt för sina symptom fått en cancervård nästan helt utan väntetider och köer.
– De som kom fick snabb och bra vård, men vi oroar oss för dem som inte blivit diagnostiserade under pandemin när mammografiscreeningen var stängd, säger Irma Fredriksson till Svenska Dagbladet.
Mammografiscreeningen är nu öppen för kvinnor under 70 år. Samtidigt bedöms den äldsta gruppen över 70 år löpa störst risk för att drabbas av bröstcancer och riskerar nu att få en sämre prognos när cancern väl upptäcks. Enligt Irma Fredriksson finns det inga planer på att screena ifatt och hon tror att patienter med avancerad bröstcancer kan öka på sikt.
För att klara av det väntade söktrycket och att kunna behandla fler krävs ett nationellt samarbete och att sjukvårdens visar att det är säkert för patienterna att söka vård.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/tusentals-svenskar-har-oupptackt-cancer
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ojämlika förutsättningar att upptäcka bröstcancer
I socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreening, som för första gången gjorts i Sverige konstaterar man nu stora skillnader mellan regionerna. Både i hur många som erbjuds screening och tiden mellan undersökningarna.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.