Rekordbelopp till svensk cancerforskning
Cancerfondens forskningsnämnd delar i år ut 770 miljoner kronor till cancerforskningen i Sverige, ett mycket högre belopp än tidigare år.

I år ger Cancerfonden ytterligare 670 miljoner kronor till cancerforskningen och det totala beloppet på 770 miljoner kronor är det största i Cancerfondens historia.
– Det är ett rekordbelopp och ett stort antal högkvalitativa forskningsprojekt som nu beviljas medel för att ge oss nya genombrott i kampen mot cancer, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande.
Totalt får åtta lärosäten och 192 forskningsprojekt dela på pengarna. Den största summan går till Karolinska universitetet, följt av universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå, Linköping, Stockholm samt Kungliga Tekniska Högskolan.
– Pengarna kommer uteslutande från gåvor. Det är tack vare alla generösa givare, privatpersoner och företag som det är möjligt för forskarna att hela tiden söka och hitta nya resultat i form av bättre behandlingsmetoder och nya mediciner för de som drabbas av cancer. Pengarna räddar liv, säger Klas Kärre, i pressmeddelandet.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Nya typer av läkemedel och behandlingar
Pengarna går till forskning om att utveckla nya sorter av immunterapi mot hjärntumörer, samt utveckling av screeningmetoder som kan upptäcka bröstcancer i ett tidigare stadium än vad som är möjligt idag. En forskare vid Göteborgs universitet får medel för att undersöka om skadat mitokondrie-DNA kan vara en av orsakerna till att personer som haft cancer som barn får hälsorelaterade problem senare i livet, exempelvis hjärtsvikt, nedsatt hörsel eller balansstörningar. Forskningen kan bidra till utvecklingen av nya cancerläkemedel med färre biverkningar.
Gå till NetdoktorPro:s fortbildningskurser inom onkologi:
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/press/770-miljoner-kronor-till-svensk-cancerforskning
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
PARP-hämmare gav betydelsefulla resultat vid prostatacancer (ASCO GU)
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet sammanfattar.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.