Rekordbelopp till svensk cancerforskning
Cancerfondens forskningsnämnd delar i år ut 770 miljoner kronor till cancerforskningen i Sverige, ett mycket högre belopp än tidigare år.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
I år ger Cancerfonden ytterligare 670 miljoner kronor till cancerforskningen och det totala beloppet på 770 miljoner kronor är det största i Cancerfondens historia.
– Det är ett rekordbelopp och ett stort antal högkvalitativa forskningsprojekt som nu beviljas medel för att ge oss nya genombrott i kampen mot cancer, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande.
Totalt får åtta lärosäten och 192 forskningsprojekt dela på pengarna. Den största summan går till Karolinska universitetet, följt av universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå, Linköping, Stockholm samt Kungliga Tekniska Högskolan.
– Pengarna kommer uteslutande från gåvor. Det är tack vare alla generösa givare, privatpersoner och företag som det är möjligt för forskarna att hela tiden söka och hitta nya resultat i form av bättre behandlingsmetoder och nya mediciner för de som drabbas av cancer. Pengarna räddar liv, säger Klas Kärre, i pressmeddelandet.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Webbinarium
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Nya typer av läkemedel och behandlingar
Pengarna går till forskning om att utveckla nya sorter av immunterapi mot hjärntumörer, samt utveckling av screeningmetoder som kan upptäcka bröstcancer i ett tidigare stadium än vad som är möjligt idag. En forskare vid Göteborgs universitet får medel för att undersöka om skadat mitokondrie-DNA kan vara en av orsakerna till att personer som haft cancer som barn får hälsorelaterade problem senare i livet, exempelvis hjärtsvikt, nedsatt hörsel eller balansstörningar. Forskningen kan bidra till utvecklingen av nya cancerläkemedel med färre biverkningar.
Gå till NetdoktorPro:s fortbildningskurser inom onkologi:
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/press/770-miljoner-kronor-till-svensk-cancerforskning
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.
-
Behandling vid njurcellscancer – framsteg som gjorts
De senaste åren har behandlingsmöjligheterna för njurcancerpatienter ökat, vilket ger hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad. Men det är inte alltid så enkelt att veta hur man som onkolog ska tänka när det kommer till val av behandling och förhållnin...
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...