Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Rekordbelopp till svensk cancerforskning

Cancerfondens forskningsnämnd delar i år ut 770 miljoner kronor till cancerforskningen i Sverige, ett mycket högre belopp än tidigare år. 


Publicerad den: 2019-11-13

Mammografibrostcancer
Annons

I år ger Cancerfonden ytterligare 670 miljoner kronor till cancerforskningen och det totala beloppet på 770 miljoner kronor är det största i Cancerfondens historia. 

– Det är ett rekordbelopp och ett stort antal högkvalitativa forskningsprojekt som nu beviljas medel för att ge oss nya genombrott i kampen mot cancer, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande. 

Totalt får åtta lärosäten och 192 forskningsprojekt dela på pengarna. Den största summan går till Karolinska universitetet, följt av universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå, Linköping, Stockholm samt Kungliga Tekniska Högskolan. 

Annons
Annons

– Pengarna kommer uteslutande från gåvor. Det är tack vare alla generösa givare, privatpersoner och företag som det är möjligt för forskarna att hela tiden söka och hitta nya resultat i form av bättre behandlingsmetoder och nya mediciner för de som drabbas av cancer. Pengarna räddar liv, säger Klas Kärre, i pressmeddelandet. 


Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Nya typer av läkemedel och behandlingar

Pengarna går till forskning om att utveckla nya sorter av immunterapi mot hjärntumörer, samt utveckling av screeningmetoder som kan upptäcka bröstcancer i ett tidigare stadium än vad som är möjligt idag. En forskare vid Göteborgs universitet får medel för att undersöka om skadat mitokondrie-DNA kan vara en av orsakerna till att personer som haft cancer som barn får hälsorelaterade problem senare i livet, exempelvis hjärtsvikt, nedsatt hörsel eller balansstörningar. Forskningen kan bidra till utvecklingen av nya cancerläkemedel med färre biverkningar. 

Gå till NetdoktorPro:s fortbildningskurser inom onkologi:

    Källor

  • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/press/770-miljoner-kronor-till-svensk-cancerforskning

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons