Nyhet | Onkologi

Rutinkontroller ger ingen minskad risk att dö i prostatacancer

Risken att dö i prostatacancer minskar inte av rutinmässiga kontroller av mäns PSA-värde. Det visar en vetenskaplig sammanställning av sex olika studier. Studierna omfattar totalt nästan 400 000 män.

Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-09-15
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Risken att dö i prostatacancer minskar inte av rutinmässiga kontroller av mäns PSA-värde. Det visar en vetenskaplig sammanställning av sex olika studier. Studierna omfattar totalt nästan 400 000 män. Däremot bör män som har höga PSA-värden när de är 60 år erbjudas uppföljande rutintester, skriver Dagens Nyheter på nätet.

I Sverige är frågan extra aktuell då socialstyrelsen snart ska uppdatera de nationella riktlinjerna för cancervården. I de nuvarande riktlinjerna är budskapet att män som har prostatacancer i släkten bör ha extra koll på sina värden och att alla män ska ha rätt till saklig information om PSA-testning.

Annons
Annons

Enligt en studie bland 1 167 svenska män som testade sig vid 60 års ålder var det 42 personer som drabbades av prostatacancer varav 35 personer dog till följd av sjukdomen. I nio av tio fall var det de män som hade de högsta PSA-värdena som drabbades. Forskarna menar därför att det bara är män med höga värden som bör erbjudas uppföljningstester.

Risken med att mäta PSA-värdet på rutin är att det är ett trubbigt mått, många män behandlas i onödan vilket kan leda till biverkningar som impotens och inkontinens.

    Källor

  • Dagens Nyheter på nätet - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nya-ron-mot-masstester-for-prostatacancer-1.1170767

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons