Så ska patientens cancer omvandlas till vaccin
Det handlar om patienter med avancerad cancer som med hjälp av en speciell typ av immunterapi får kroppens eget immunförsvar att bekämpa sjukdomen. Det är i alla fall målet för de patientstudier som nu bedrivs på Akademiska sjukhuset.

Idag ses immunterapi alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. På Akademiska sjukhuset pågår flera studier som intygar just detta, enligt ett pressmeddelande i samband med världscancerdagen i morgon den 4 februari.
Det slår ut cancerceller i hela kroppen
I en studie får patienterna med avancerad cancer upprepade ultraljudsvägledda injektioner i metastaserna (oftast i levern) med ett så kallat adenovirus, vilka fungerar som bärare för immunstimulerande gener.
– Det virus vi använder delar sig endast i cancerceller som därigenom sprängs sönder. Vårt mål är att omvandla patientens cancer till ett vaccin och få ett kraftfullt immunsvar som slår ut cancerceller i hela kroppen, säger Gustav Ullenhag, överläkare i onkologi på Akademiska sjukhuset och docent vid Uppsala universitet, i pressmeddelandet.
”Första i människa”-studier
Annan viktig forskning som bedrivs på Akademiska rör så kallade CAR T-celler vid blodcancer. Onkologkliniken medverkar även i så kallade ”första i människa”-studier där cancerpatienter, som har fått all etablerad behandling utan tillräcklig effekt, behandlas med olika antikroppar direkt i blodet.
LÄS ÄVEN: CAR-T – ett genombrott inom cancervården
– I alla våra immunterapistudier mäts patienternas immunsvar på olika sätt, framförallt i blodet men ibland också i tumören. Därigenom får vi så stor kunskap som möjligt och kan optimera utvecklingen av de experimentella behandlingarna. Med vår nya prövningsenhet (EDU) som öppnas i vår, förbättras möjligheterna att genomföra behandlingsstudier, inte minst vid immunterapi, säger Gustav Ullenhag i pressmeddelandet.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Akademisk sjukhuset - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/patientens-tumoer-som-cancervaccin-maal-foer-banbrytande-patientstudier-paa-akademiska-2966979
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.