Studie: Bättre överlevnad av kombinationsbehandling vid malignt melanom
Kombination av två läkemedel, med så kallade immuncheckpointhämmare, vid spritt malignt melanom ledde till att mer än hälften av patienterna levde efter fem år, enligt en ny analys som Dagens Medicin rapporterar om.
– Det är viktiga data som ger stöd för att patientgruppen har långvarig nytta av PD1-hämmare. Vi kan allt mer räkna med chans till bot både när en patient startar med immunterapi i kombination eller med PD1-hämmare i monoterapi, säger Gustav Ullenhag, docent och överläkare vid onkologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Dagens Medicin.
Analysen baseras på data från en randomiserad fas 3-studie med 945 patienter med spritt malignt melanom. Samtliga patienter var obehandlade sedan tidigare och lottades till en av tre grupper med olika läkemedelsbehandlingar: kombinationsbehandling, enbart nivolumab, eller enbart ipilimumab.
Efter fem år var överlevnaden 52 procent bland de som fått kombinationsbehandlingen. För patienter med enbart en läkemedelsbehandling var överlevnaden 44 och 26 procent.
Läs även: Bilder på malignt melanom – så ser ett onormalt nevus ut
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Tveksamt om svensk praxis ändras
Kombinationsbehandlingen kan bli aktuell för svenska patienter som har ett lågt uttryck av tumörmarkören PD-L1. Om resultaten från analysen kommer påverka praxis är dock inte troligt i nuläget.
– Om svensk praxis kommer att förändras till följd av dessa nya fynd, så att fler får PD1-hämmare plus ipilimumab, är tveksamt. Totalöverlevnaden var inte statistiskt signifikant bättre för dem som fått kombinationsterapin jämfört med nivolumab som monoterapi, säger Gustav Ullenhag till Dagens Medicin.
Vilka patienter som har mest nytta av en kombination av läkemedlen är i dag svårt att veta, men det är något som forskarna vill titta närmare på.
Studien har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.
Fortbildning inom onkologi: Vad vet du om skelettmetastaser?
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/09/30/stod-for-immunkombo-vid-melanom/
Källor
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.