Nyhet | Onkologi

”Våga prata om prostatan”

Ämnet är tabubelagt – men det är viktigt att våga prata om den, sin prostata. Det menar Kent Lewén, ordförande i prostatacancerföreningen Viktor. Kent Lewén uppmanar män över 50 år att ta postataprover då det inte sker några rutinmässiga kontroller av mäns PSA-värden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-01
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Ämnet är tabubelagt – men det är viktigt att våga prata om den, sin prostata. Det menar Kent Lewén, ordförande i prostatacancerföreningen Viktor.

Kent Lewén uppmanar män över 50 år att ta postataprover då det inte sker några rutinmässiga kontroller av mäns PSA-värden.

Annons
Annons

Ett förhöjt PSA-värde (prostataspecifika antigener) beror i de flesta fall på en godartad prostataförstoring eller en infektion. Det kan också vara cancer.

– En tidig upptäckt betyder ökad överlevnad för då kan man ge en botande behandling, men vid en sen upptäckt kan man bara ge en lindrande behandling.

Varje år upptäcks omkring 10 000 fall av prostatacancer som är den vanligaste cancerformen för män. Forskare tror att livsstil och miljö kan påverka till uppkomsten av cancern.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5284975

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons