Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Berg- och dalbanor kan orsaka hörselskador

Åkturer i berg- och dalbanor kan leda till samma typ av hörselproblem som dykare får. Enligt ny forskning är det dock inte skrikandet och den höga ljudnivån som är skadlig utan det handlar om tryck, och om de snabba förändringar i trycker mellan den atmosfär som finns utanför örat och den som finns inne i örat.
Annons

Åkturer i berg- och dalbanor kan leda till samma typ av hörselproblem som dykare får. Enligt ny forskning är det dock inte skrikandet och den höga ljudnivån som är skadlig utan det handlar om tryck, och om de snabba förändringar i trycker mellan den atmosfär som finns utanför örat och den som finns inne i örat. Det är första gången som forskare har kunnat påvisa att det finns en tydlig länk mellan kraften i accelerationen i berg- och dalbanor och hörselskador. Studieresultaten kommer från Henry Ford Hospital i Detroit, USA.

Tryckskillnadsskador, barotrauma, kallas det man kan drabbas av och det är ett problem som dykare ofta får. I värsta fall kan man få ett tillfälligt hörselbortfall, men mer vanliga effekter är att man får ont i öronen och blir snurrig. Oftast går besvären över inom några dagar. Men till skillnad från dykare som kan tryckutjämna på sin väg ner i vattnet, kan den som åker berg- och dalbana inte skydda sig på något sätt.
– Vi rekommenderar att den som åker berg- och dalbana och vill skydda sina öron att titta rakt fram under färden så att hela trycket från accelerationen inte träffar örat, säger huvudförfattaren till studien, doktor Kathleen Yaremuchuk.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Televisions nätupplaga

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons