De spårar orsaken till aftös stomatit

Ett flertal myter cirkulerar kring vad de brännande såren i munnen beror på. Idag saknas behandlingar som hjälper mot aftös stomatit - något som orsaker lidande för många människor. Därför gör nu forskare vid Sahlgrenska akademin ett försök att identifiera orsaken till besvären.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den medicinska benämningen är recidiverande aftös stomatit (RAS) och utgör en av de vanligaste slemhinneförändringarna som drabbar munhålan. Såren ser mycket typiska ut med en röd ring som omsluter ett vitaktigt område, vilket kan förekomma var som helst på insidan av kinderna och läpparna, i munbotten, på tungans sidor och i halsen.

– Det cirkulerar många missförstånd om vad såren beror på och vården av den här patientkategorin är eftersatt. Samtidigt är det ett mycket jobbigt tillstånd för dem som lider av det. Patienterna kan få en allmän sjukdomskänsla, och de får svårt att äta och prata och orkar kanske inte gå till skolan eller jobbet under flera dagar, säger Maria Bankvall, tandläkare och disputerad forskare inom odontologi vid Sahlgrenska akademin.

Patienterna får ofta fel behandling

I dagsläget saknas botemedel utan det finns endast symtomlindrande behandling mot RAS. En av anledningarna är att forskningen inom området är knapp. 

Annons
Annons

– Man har länge trott att det beror på ett virus, precis som vid herpes i munnen, och många läkare och tandläkare behandlar aftös stomatit och herpes på samma sätt, också för att de två tillstånden kan vara svåra att skilja åt kliniskt. Patienten får många gånger antivirala medel, vilket är en bra behandling för herpes men som inte hjälper vid aftös stomatit, säger Maria Bankvall.

Hon menar att RAS inte bör ses som en egentlig sjukdom utan snarare som ett symptom på en obalans i kroppen, där flera orsaker samverkar. Avhandlingen presenterar en teoretisk modell för orsakssamband, där bakteriefloran i munnen, immunförsvaret och yttre miljöfaktorer tas hänsyn till. Ärftlighet torde även spela en stor roll och flera olika gener har identifierats som betydelsefulla.

– I dag finns mycket kunskap kring munhålans två stora sjukdomstillstånd, karies och tandlossning. Kunskapsluckorna är dock fortfarande stora gällande olika typer av sjukdomstillstånd som drabbar munslemhinnan, men våra slutsatser kan förhoppningsvis bidra till att öka kunskaperna kring ett av de vanligaste tillstånden som drabbar denna del av munnen, konstaterar Maria Bankvall

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska sjukhuset - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//ny-forskning-gor-upp-med-gamla-id-er-om-sar-i-munnen.cid1430239

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons