Svenskar oftare förkylda

Svenska folket är allt oftare förkylda och i längre perioder. Enligt forskarna är den viktigaste orsaken ökningen av andelen barn som går i förskola. – Vi har barnen längre perioder på dagis och de släpar hem en massa virus. Om man jämför med hur det såg ut på 60-talet är det en enorm skillnad, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Dagens Nyheter.

cf4209b28ed388f4e57856528d9269e8.gif
Publicerad den: 2011-09-05

Annons

Svenska folket är allt oftare förkylda och i längre perioder. Enligt forskarna är den viktigaste orsaken ökningen av andelen barn som går i förskola.
– Vi har barnen längre perioder på dagis och de släpar hem en massa virus. Om man jämför med hur det såg ut på 60-talet är det en enorm skillnad, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Dagens Nyheter.

En rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att 12 procent av 1-6-åringarna hade någon form av offentlig barnomsorg år 1972. 2009 var 86 procent av alla barn i åldern 1-5 år inskrivna i någon förskoleverksamhet. Samtidigt har den korta sjukfrånvaron ökat. Enligt företagshälsovårdsföretaget Previa är förkylning den vanligaste orsaken till sjukanmälan, var fjärde person som ringer sig sjuk till jobbet uppger förkylning som anledning.

Annons
Annons

Att just förskolor är en vanlig smittkälla är inte så märkligt, menar Eva Maria Fenyö, professor i immunologi på Lunds universitet. Folksamlingar innebär i regel alltid en risk att stöta på virus och det enklaste sättet att skydda sig är att tvätta händerna och undvika att peta sig i ansiktet kring mun, näsa och ögon.
– Intressant är att i samband med att den så kallade svininfluensan var på tapeten så var det ett väldigt fokus på att tvätta sig och använda handsprit. Och då minskade också förkylningarna kraftigt, säger Eva Maria Fenyö.

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskolor-ger-sverige-dyr-snuva

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons