Nya rekommendationer vid rörelseorganens sjukdomar
Nyligen uppdaterade Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, artros och osteoporos. Läs en sammanfattning av de viktigaste budskapen här.
De nationella riktlinjerna ska ligga till grund för olika beslut inom hälso- och sjukvården. Riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar publicerades i januari 2021 och är en uppdatering av riktlinjerna som publicerades 2012.
Dessa sjukdomar ingår i riktlinjerna:
- Tre inflammatoriska reumatiska sjukdomar:
- reumatoid artrit (ledgångsreumatism)
- axial spondylartrit (inflammatorisk ryggsjukdom)
- psoriasisartrit (som drabbar många med hudsjukdomen psorisasis)
- artros
- benskörhet (osteoporos)
Tidig diagnos, behandling och patientutbildning
De uppdaterade riktlinjerna innehåller totalt 78 rekommendationer till hälso- och sjukvården. Här är några centrala budskap:
Tidig diagnos och utredning
Det är viktigt att fler patienter får en diagnos och utredning tidigt, innan sjukdomen utvecklas och blir allvarlig. Genom att tidigt sätta in effektiva läkemedel kan skador undvikas.
Fysisk träning centralt i behandlingen
Vid sjukdom i rörelseorganen är fysisk träning mycket viktigt för att må bra. Ofta behövs hjälp med träning och rehabilitering av flera i hälso- och sjukvården som arbetar tillsammans.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Operationen artroskopisk kirurgi hjälper sällan
Vissa patienter med artros får en operation som kallas artroskopisk kirurgi, något som dock sällan hjälper. Behandlingsmetoder som fysisk träning och patientutbildning rekommenderas istället.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/information-till-patienter/om-publicerade-riktlinjer/rorelseorganens-sjukdomar/
Källor
-
Malignt melanom
Denna Medicinska översikt avser malignt melanom i huden, den dödligaste formen av hudcancer vilken kan uppstå i tidigare frisk hud eller i befintliga nevi.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
”Fysisk träning kan förändra livet för personer med artros”
Omkring var fjärde person över 45 år i Sverige har artros, vilket motsvarar nästan en miljon människor. Träning kan hjälpa artrospatienter att stärka musklerna, vilket leder till minskad smärta och förbättrad funktion. Men trots det är det många patienter som inte vågar...
-
Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation torde vara max ett dygn.
-
Vanlig ortopedisk kirurgi ofta onödig
Flera studier visar att artroskopisk kirurgi av knäleden vid artros inte har någon bättre effekt än fejkkirurgi eller behandling med fysisk träning.