Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ortopedi

Så ska höftopererade slippa smärtsamma komplikationer

I takt med att vi blir allt äldre drabbas fler av ledsjukdomen artros, som ofta kräver operation en eller flera gånger. För de som genomgår omoperation är det inte ovanligt att höftledsprotesen hoppar ur led, vilket är en mycket smärtsam komplikation. Men en ny metod ska minska risken för instabilitet, visar forskare vid Akademiska sjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-25

Annons

Artros leder till förslitning av höftlederna och kan kräva operation. Varje år genomgår cirka 17 000 svenskar en höftledsoperation. Men det finns vissa risker.

– Vid omoperation av lösa höftproteser använder man sig ofta av stora skålar av metall. Detta kan leda till att höftprotesen hoppar ur led vilket är mycket smärtsamt och ofta kräver ytterligare operationer, säger Anders Brüggemann, ST-läkare i ortopedi vid Akademiska sjukhuset som har lett studien.

Läs även: Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott

Annons
Annons

Med den modernare metoden, som innebär att kirurgen cementerar fast dubbelskålar i en större metallskål (dual-mobility cups), ska instabilitet vid höftledsoperation förhindras. Behandlingen bör främst erbjudas till högriskpatienter i samband med omoperation, menar forskarna.

Säkrare metod

Studien är baserad på data från det loka höftprotesregistret i Uppsala och inkluderar alla patienter som genomgick byte av höftledsprotes mellan 2008 och 2016. Forskarna följde totalt upp 184 höftledsbyten på män och kvinnor i åldern 35–88 år, där genomsnittsåldern var 67 år.

Forskarna jämförde utfallet av den så kallade DMC-metoden med standardmetoden.

Annons
Annons

– Endast hos en patient som opererats med DMC-metoden hade höftprotesen hoppat ur led. I kontrollgruppen, som opererats med den konventionella metoden, hade däremot 14 patienter sådana komplikationer, säger Anders Brüggemann.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/dubbelskaalar-kan-minska-risk-foer-att-hoeftprotesen-hoppar-ur-led-2515184

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons