Stor fördel med digital artrosbehandling
Att behandla patienter med artros via en app skulle blir både billigare och ge större effekt. Det visar en studie vid Lunds universitet.
I studien jämfördes digital artrosbehandling med traditionell behandling av artros på klinik. Forskarna tittade på kostnaderna för patientbesök, administration, träning och utbildning av fysioterapeuter, samt kostnader för patienten såsom resor och frånvaro från arbetet. Genom en kostnadseffektanalys kunde forskarna även mäta behandlingsresultatet på smärta av respektive behandlingsalternativ.
– Artrosbehandlingen i studien är densamma och följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det enda som är nytt är att den levereras digitalt istället, vilket underlättar att kontinuerligt följa patienterna, något som är viktigt vid kronisk sjukdom. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger Håkan Nero, fysioterapeut och en av forskarna som står bakom studien, i ett pressmeddelande.
Minskade kostnader och mindre smärta
Studiens resultat, som finns publicerat i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE, visar att det digitala behandlingsprogrammet bara kostar en fjärdedel av vad det traditionella programmet gör. Det digitala visade sig även vara mer kostnadseffektivt sett till effekten på patientens smärta.
Vidare skulle det gå att spara cirka 87 miljoner kronor per år om patienter som fått standardbehandling istället skulle gå det digitala programmet, enligt studieresultatet.
Så fungerar artrosbehandling via appen
Den aktuella studien är en uppföljning och bekräftar den tidigare studie om digital behandling av artros, som forskarna publicerade under våren 2020.
I den första studien fick 500 patienter från hela Sverige, med artros i knä eller höft, under en längre tid dagligen nya övningar och lektioner via en app. Varje vecka fick deltagarna digitalt rapportera sina resultat av övningarna.
Efter 6 månader hade patienterna i genomsnitt nästan halverat sin smärta och den fysiska rörligheten hade förbättrats med i genomsnitt 43 procent för hela gruppen.
– Vi förväntade oss att patienterna skulle bli bättre, men inte att de skulle bli så bra. Det visar att det går utmärkt att behandla kronisk sjukdom som artros med hjälp av digital teknik, sa Håkan Nero i samband med att studien publicerades.
- Lunds universitet - https://www.lu.se/article/miljoner-att-spara-om-artros-behandlas-via-app
Källor
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Fler med artros behöver hjälp med rätt träning
Många med ledsjukdomen artros känner svåra smärtor av sin sjukdom och användningen av smärtstillande läkemedel är hög. Det visar resultat från den pågående patientundersökningen Artros-hjälpen.se. Fler behöver få hjälp med rätt träningsprogram som kan minska smärtan, anser professor Leif Dahlberg, artrosexpert.
1 Kommentarer -
Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation torde vara max ett dygn.
-
Dupuytrens kontraktur
Sjukdomen debuterar vanligtvis med en eller flera små (ibland ömma) knutor i handflatan, dessa tillväxer sakta och det bildas strängar som består av bindväv.
-
Vanlig ortopedisk kirurgi ofta onödig
Flera studier visar att artroskopisk kirurgi av knäleden vid artros inte har någon bättre effekt än fejkkirurgi eller behandling med fysisk träning.
-
Septisk artrit
-
Tumbasartros
Artros i första karpometakarpalleden och är vanligast hos kvinnor. Diagnosen baseras på anamnes och kliniska fynd.
-
Kollateralligamentskada, medial
Medial sidoledbandsskada, skador i ligamentum collaterale mediale (MCL), är en vanlig idrottsskada. Det är viktigt att kartlägga skademekanismen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu