Nyhet | Ortopedi

Unik metod: Patienter med handledsartros slipper stelopereras

Artros i handleden innebär kronisk smärta vilket ofta leder till att handen stelopereras. Men med hjälp av så kallad handledsdenervation kan smärtan minska samtidigt som rörligheten bevaras. En stor del av patienter får en tydlig smärtlindring i minst fem år efter operationen, menar Daniel Muder, specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset, som är den enda klinik i Sverige som erbjuder behandlingen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-19
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De vanligaste metoderna är vid handledsartros är partiell eller komplett steloperation. Detta ger smärtlindring men leder samtidigt till olika grader av nedsatt rörlighet. Ingreppet gör dessutom att handleden ska vara gipsad i flera veckor efter operationen. Med handledsdenervation slipper patienterna detta.

– Operationsmetoden innebär inte någon nedsatt rörlighet i handleden jämfört med andra kirurgiska metoder. Därför kan den erbjudas som förstahandsval till alla patienter med artros i handleden som har stora smärtbesvär och svarar bra på ett försök med lokal behandling, säger Daniel Muder, specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset.

– Tidigare studier har visat att 50–60 procent av alla opererade patienter får en tydlig smärtlindring i minst fem år.

Annons
Annons

På Akademiska sjukhuset har de precis inlett en studie där de på lång sikt ska undersöka alla patienter som har opererats på kliniken.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/patienter-med-handledsartros-slipper-stelopereras-med-unik-metod-2326623

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons