Intervju

En av tre läkarstuderande vill avskaffa AT

Enligt NetdoktorPros färska enkätundersökning (april 2011) som besvarats av 127 läkarstuderande (termin 7–11) anser 33 procent att AT bör avskaffas. 49 procent anser att AT inte bör avskaffas och 18 procent vet ej.


Emese Gerentser, NetdoktorPro
Publicerad den: 2011-04-20
Författare: Emese Gerentser, NetdoktorPro

Annons

 

– Vilka framsynta studenter. Utan att veta, skulle jag gissa att fördelningen såg ut så. Det är sådana strömningar som går inom EU idag. Det ser ut som att svenska statsmakten kommer att se över AT och så som AT är utformad idag april 2011, tror jag inte att den kommer att vara om några år. AT kommer att förändras och det bör den också göra, säger Peter Svensson som är AT-studierektor på Skånes universitetssjukhus, när NetdoktorPro ringer upp honom.

Annons
Annons

AT, som på 70- och 80-talet stod för ”assistenttjänstgöring”, har varit bra för läkarstudenterna, att få den här övergången mellan studierna och arbetslivet och möjligheten att prova på de olika specialiteterna, menar Peter Svensson.
– Men sjukvården idag är annorlunda jämfört med hur den såg ut för ett par tre decennier sedan, och att man ser över AT och gör någon typ av förändring är naturligt. Förmodligen kommer AT i framtiden att hänga ihop med grundutbildningen på något sätt, spår Peter Svensson.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons