Intervju

Läkare oförberedda för ledarrollen

Oavsett var man hamnar och oavsett om man vill det eller ej så kommer man som läkare, och därmed medicinskt ansvarig, aldrig ifrån ledarskapet.
– Ledarrollen är inte något som läkare är ordentligt förberedda för. Ändå förväntas vi vara chefer och ledare efter fem och ett halvt års grundutbildning, där ledarskapsbiten ofta behandlats mycket styvmoderligt. Det är djupt orättvist, säger Anders Lundberg, ordförande i Medicine studerandes förbund, MSF.


Emese Gerentser, NetdoktorPro
Publicerad den: 2011-05-12
Författare: Emese Gerentser, NetdoktorPro

AnnonsEn självklar lösning är förstås att kräva mer ledarskap i grundutbildningen, men det är inte den enda lösningen menar Anders Lundberg:
– Vi behöver förändra synen på läkaren som enbart medicinare och inse att läkare även ska ha andra roller. För precis som det är svårt att få läkare att forska, därför att det inte är lika ”fint” att forska som det är att vara en duktig kliniker, så är det svårt att få läkare till chefspositionerna. Det är ett attitydproblem att läkare som inte arbetar kliniskt anses mindre ”värda” i läkarkretsar. Vi måste värdera upp betydelsen av läkaren som ledare.

Annons
Annons

Många sjuksköterskor i chefspositioner
Idag innehas en stor andel av chefspositionerna inom den svenska sjukvården av andra yrkeskategorier, framför allt sjuksköterskor men även till exempel ekonomer.
– Om man ser till det medicinska ansvaret så borde det vara läkare som har dessa positioner, men läkare har egentligen aldrig axlat ledarskapet.

Oschysst mot blivande läkare
En bra ledare är enligt Anders Lundberg någon som är medveten om den ledande rollen, som vill ha den och har intresset och kunskapen.
– Det blir komplicerat när en ledare inte är redo för rollen och inte heller är intresserad av den. Precis som man vill vara trygg i sina medicinska kunskaper ska man vara trygg i ledarrollen och att vara chef, och det är oschysst mot blivande läkare att inte ge dem rätt utbildning och kunskaper, säger Anders Lundberg.
– En bra ledare måste också kunna få ut så mycket som möjligt av varje grupp och individ som den ansvarar över, med målet en bättre vård.

Psykolog Anne Grefberg, specialiserad på bland annat ledarskap, kommenterar artikeln. Läs hennes kommentar här!

Annons
Annons

Ställ dina frågor om ledarskap till psykolog Anne Grefberg – kostnadsfritt. Läs mer.

 

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons