Intervju

Samarbeta för ökad patientsäkerhet


Publicerad den: 2011-12-12

Annons

Personalen på sjukhusen måste börja samarbeta. Det menar den prisbelönte läkaren och författaren Peter Pronovost är nyckeln till en ökad patientsäkerhet.

Öppningstalaren på Medicinska riksstämman 2011 har ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv åt ledordet för årets riksstämma: patientsäkerhet. Peter Pronovost är idag anestesiolog och professor vid Johns Hopkins University School of Medicine i USA. Under sitt besök i Sverige i början av december berättade Peter Pronovost att det var efter att en av hans patienter, en liten flicka, dött av en kateterinfektion hon fått på sjukhuset som han började se över vilka rutiner som fanns för att undvika vårdrelaterade infektioner.

Annons
Annons

Han fann hundratals sidor långa och krångliga checklistor som inte kom till användning i vården, och började arbeta med att ta fram en enklare variant. Resultatet blev en fem punkter lång checklista som skulle hjälpa läkarna på sjukhuset att minska risken för kateterinfektioner. Peter Pronovost gav även order om att sjuksköterskorna skulle kontrollera att läkarna följde checklistan, något som orsakade starka reaktioner bland läkarna.

Men effekten av checklistan blev med tiden uppenbar. Antalet infektioner på sjukhuset sjönk dramatiskt och var efter ett år nere på noll på sjukhusets intensivvårdsavdelningar. Checklistan spred sig vidare till andra sjukhus och fick där samma påtagligt positiva effekt – såväl liv som pengar sparades.

– Jag tror inte det är någon större skillnad på patientsäkerheten inom sjukvården i USA och Sverige, säger han. Jag misstänker att lika många patienter dör i Sverige på grund av misstag i vården som i USA. Men det går att göra något åt det.

Annons
Annons

Han vill uppmana alla som arbetar inom vården att skriva en egen lista över vad de själva kan göra för att sjukvården ska bli säkrare. Enligt vad han själv sett handlar de stora problemen inom vården idag om infektioner, tromboser och medicineringsfel, vid sidan av ett mer generellt hinder för patientsäkerheten – hierarkier och bristande samarbete mellan alla inblandade i vården.

– Nyckeln är att få alla intressenter, kliniker, patienter, anställda, finansiärer och chefer att börja jobba tillsammans. Checklistan bidrar till det, eftersom det skapar ett gemensamt mål. 
Men, påpekar han, det hjälper inte att göra en checklista för sakens skull.

– Fokusera checklistorna på de områden där misstag ofta begås. Titta efter var problemen finns. Och stick inte en färdig checklista i händerna på kliniker utan låt dem själva få skapa dem.

Peter Pronovost belönades 2008 med det prestigefyllda MacArthur Fellowship-stipendiet för sina insatser inom vården och utsågs samma år av Times Magazine till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

År 2010 kom boken "Säkra patienter, smarta sjukhus", där Peter Pronovost beskriver effekterna av checklistan.

Fotnot:

Peter Pronovosts checklista för venkatetrar (direktöversättning av originalet)
 
Läkaren skall
1. Tvätta händerna noggrannt.
2. Rengöra patientens hud med bakteriedödande klorhexidin.
3. Täck hela patienten med sterila skynken.
4. Bär ett sterilt munskydd, mössa, skyddskläder och handskar.
5. Lägg ett sterilt förband över kateteringången när den är satt.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons