Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Barn utan syskon blir lika sociala

En ny amerikansk studie visar att barn som växer upp utan syskon har lika lätt att skaffa vänner som de barn som har syskon.
Annons

Att växa upp utan syskon behöver inte innebära att man får sämre träning av sin sociala förmåga jämfört med dem som växer upp med syskon. Enligt en ny studie bland amerikanska tonåringar framkommer det att de utan syskon inte har svårare än andra att skaffa kompisar, rapporterar Vetenskapsradion.

Totalt har mer än hundra skolor medverkat i studien där elever i tonåren fick nämna tio skolkamrater som de ansåg var deras vänner. Forskarna undersökte sedan siffrorna för att se om det gick att urskilja något mönster. Men oavsett hur de letade fann de inget som tyder på att de som vuxit upp med syskon hade lättare för att skaffa kompisar än de som varit ensambarn.

Annons
Annons

För ett par år sedan presenterade en av artikelförfattarna en annan studie som visade att barn i förskolan hade bättre social förmåga om de hade syskon. Den studien grundades dock på hur lärarna uppskattade barnens förmåga. Forskarna bakom den nya studien tror att resultaten avspeglar att det händer mycket med den sociala förmågan mellan förskolan och tonåren.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=3919609

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons