Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Fall av plötslig spädbarnsdöd ökar

Plötslig spädbarnsdöd ökar i Sverige. 27 barn dog förra året, det är dubbelt så många barn som för fyra år sedan.

Publicerad den: 2011-10-24

Annons

Plötslig spädbarnsdöd ökar i Sverige. 27 barn dog förra året, det är dubbelt så många barn som för fyra år sen rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Kampen mot plötslig spädbarnsdöd har tidigare varit framgångsrik. Sedan 1990 då 137 barn dog har antalet sjunkit dramatiskt, för att nå sin allra lägsta nivå 2007 med 13 barn. Råden som minskade dödligheten så mycket är enkla, rök inte, lägg barnet på rygg, inte för varmt och i en egen säng. 2006 genomfördes en stor kampanj och en ny broschyr gavs ut. Året därpå kom bottennoteringen. Miriam Katz-Salamon, docent i barnmedicin och andningsfysiolog på Karolinska sjukhuset, säger att det brådskar med en ny informationskampanj.
– Om vi inte startar en ny informationskampanj kommer det att öka. Vi vet att antalet rökande unga kvinnor ökar dramatiskt och rökning är en stor riskfaktor. Exakt vad plötslig spädbarnsdöd beror på vet man inte, men de flesta forskare tror att barnet får ett andningsuppehåll. Normalt ska andningen komma igång av sig själv, men ibland fungerar inte reflexen och barnet dör.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4761779

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.